Fredag ble det brudd i lønnsforhandlingene i KS. Her er Steffen Handal, UDF-leder og forhandlingsleder for Unio kommune med arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø ved forhandlingsstart.
Foto: Jørgen Jelstad
Brudd i lønnsforhandlingene: – Avstanden ble for stor
Fredag brøt Unio, LO, YS og Akademikerne lønnsforhandlingene med KS.
Saken oppdateres.
Bruddet mellom partene ble kjent fredag ettermiddag. Dermed møtes partene hos Riksmekleren 2. mai, med frist til midnatt 23. mai. Kommer ikke partene til enighet innen da, kan det bli streik fra 24. mai.
Steffen Handal, UDF-leder og forhandlingsleder i Unio kommune, sier at det siste tilbudet fra KS var så langt unna Unios krav at det ikke var noen grunn til å gå videre med forhandlingene i helgen.
– Avstanden ble for stor. KS la alt for lite penger på bordet, og rammen ble dermed for liten, sier Handal i en pressemelding.
– Vi har vært tydelige på at vi må ha reallønnsvekst og kompensasjon for etterslepet. Med så stor avstand i tilbud og krav har det ikke noe for seg å forhandle videre, konkluderer han.
Fakta om oppgjøret
Unio kommune har nesten 140.000 medlemmer. De største gruppene i kommunesektoren er Utdanningsforbundet (95 340 medlemmer) og Norsk Sykepleierforbund (35 188 medlemmer).
KS er arbeidsgiverorganisasjonen som forhandler på vegne av alle norske kommuner og fylkeskommuner – med unntak av Oslo kommune. KS-oppgjøret omfatter totalt om lag 447.000 arbeidstakere.
Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS, bekrefter at partene står langt fra hverandre.
– Det gjenstår mye på både lønn og andre bestemmelser. Men KS vil gjøre det vi kan for å bidra til å finne en løsning, sier han til E24.
Les også: Lærerne under frontfagsrammen i seks av åtte år
Fire hovedkrav
Unio gikk til forhandlingsbordet med fire hovedkrav:
- Reallønnsvekst med et generelt tillegg til alle i kapittel 4, med en prioritering av de med lengst utdanning og ansiennitet.
- Garantilønnsnivåene i tabellen heves tilsvarende.
- Særskilte lønnsmessige tiltak for skoleverket.
- Heving og endringer i godtgjøring for særskilt arbeidstid.
Et av Unios argumenter har vært rekrutteringsproblematikk.
Strid om lærermangel
– Vi ser med bekymring på den alvorlige utfordringen kommunene har når det gjelder å beholde og rekruttere helt nødvendig kompetanse, uttalte Steffen Handal, forhandlingsleder i Unio kommune ved forhandlingsstart.
Utdanningsforbundet har denne våren hatt en kampanje om bruk av lærere uten lærerutdanning i skolen. De viser til tall fra SSB som sier at nesten hvert femte lærerårsverk i skolen er besatt av «lærere» uten lærerutdanning. KS på sin side, bruker derimot GSI-tallene som viser en helt annen virkelighet.
«Andelen lærere uten relevant kompetanse etter loven ligger stabilt rundt fire prosent i grunnskolen, ifølge Utdanningsdirektoratets GSI-statistikk», svarer KS-direktørene Helge Eide og Tor Arne Gangsø i debattinnlegget Lærerkrisen kan avblåses.
Les også: UDF og KS krangler om lærerstatistikk Forsker: Ingen av statistikkene er fullgode