Ny veileder om bemanning i barnehagene:
– Må klargjøre hva som er lovbrudd
– Når de først skal lage en ny veileder håper jeg den er konkret og tydelig, sier Royne Berget.
Royne Berget har i årevis engasjert seg for å sikre at det er nok bemanning i barnehagene.
Berget, som selv er barnehagelærer, har bakgrunn fra sentralstyret i Utdanningsforbundet. Nå jobber han som styrer i en barnehage i Moss.
– Når de først skal lage en ny veileder håper jeg den er konkret og tydelig. Det må stå hvor mange barn en ansatt kan ha ansvaret for før åpningstider må reduseres eller avdelinger eller barnehager må stenges, sier Berget.
– Det som foregår i dag, er til tider uforsvarlig. Alle undersøkelser som er gjort viser at det bare er ett par – tre timer i løpet av dagen barnehagene innfrir bemanningsnormen (se faktaboks).
Uforsvarlig drift
I barnehagelovens §26 står det i dag at grunnbemanningen i barnehagen må være «tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet».
I vår ble det kjent at Kunnskapsdepartementet har bedt Utdanningsdirektoratet (Udir) lage en veileder som klargjør hvordan dette kravet skal forstås.
– Alle barn i Norge skal ha et barnehagetilbud av høy kvalitet. Det innebærer at det må være nok ansatte på jobb hver dag og hele dagen, sa statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap) til barnehage.no.
Nå skriver departementet til Utdanningsnytt at «veilederen kun skal presisere barnehagelovens gjeldende bestemmelser om bemanning.»
Det spørs om det er godt nok for Royne Berget:
– Det hadde vært fint om den veilederen hadde vært så konkret at det ikke var tvil om hva som var uforsvarlig drift. Det ville være fint både for eier og de som driver barnehagen. Det ville skapt mindre gnisninger. Jeg håper den blir mye tydeligere på hva som er et lovbrudd, sier han.
Det håper Utdanningsforbundet også. De har levert sine innspill til ny veileder.
Vil ha strengere lovkrav
Forbundet skriver at de vil ha en veileder som presiserer:
- Når en barnehagen eller deler av en barnehage skal stenges og når man kan redusere åpningstiden.
- Hva som er styrers ansvar, for å unngå at oppgaver legges på pedagogiske ledere.
- Hvor mange barn en ansatt kan være alene med ved en eventuell brann eller andre alvorlige hendelser.
- Hva som er maksimal åpningstid.
- Den pedagogiske forsvarligheten ved å flytte barn mellom avdelinger når bemanningen er dårlig.
Forbundet understreker samtidig at de mener en ny veileder ikke vil løse bemanningskrisen i norske barnehager.
– Våre erfaringer er at veksten i kommunenes frie midler, med oppfordringer fra statlig hold om å bruke mer penger på å øke barnehagenes bemanning, ikke fører til bedringer i sektoren. En veileder om forsvarlig bemanning i barnehagen, må derfor følges av strengere normkrav i loven, skriver de i sitt innspill til Udir.
Mangler over 2800 årsverk
Flere kommuner og barnehager sliter med bemanning i barnehager. Noen steder er sykefraværet skyhøyt, andre sliter med å rekruttere nok barnehagelærere og skaffe vikarer.
I en undersøkelse gjort av Utdanningsforbundet i fjor, svarer en stor andel av styrere i norske barnehager at de har så lav bemanning at de bryter loven, ikke klarer å gi et godt nok pedagogisk tilbud og ofte må avlyse aktiviteter.
Denne høsten har Foreldreopprøret 2024 satt bemanning på dagsorden med demonstrasjoner og medieoppslag. De krever blant annet at bemanningsnormen må gjelde per avdeling og i hele åpningstiden.
De viser til at det mangler over 2800 årsverk for å oppfylle pedagognormen i dag.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) sier til Utdanningsnytt at det er barnehageeier som må sikre at det er nok bemanningen i barnehagene.
– At vi har nok ansatte på jobb i barnehagene er helt grunnleggende for å kunne gi et godt barnehagetilbud. Det er barnehageeier som må sørge for at bemanningen til enhver tid er tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet, skriver hun i en e-post.
– Selv om lovverket har tydelige krav om bemanning, ser vi at kommunene i liten grad fører tilsyn med kravene. Derfor har jeg gitt Utdanningsdirektoratet i oppdrag å lage en veileder med retningslinjer som skal tydeliggjøre regelverket for bemanning, ment som hjelp og støtte for styrere og eiere, sier Kari Nessa Nordtun.
Utdanningsdirektoratet opplyser at veilederen etter planen skal være klar i januar 2025.