Barna grein på nesen da de måtte spise fisk i barnehagen. Nå lager barna torsketunger og rognbollesuppe.
Her kan du lese hvordan Olderdalen barnehage fikk det til.
Æsj! Jakop Bakkehaug (5) kikker skeptisk på den lyserosa laksefileten på skjærefjøla foran seg, før han så vidt drister seg til å berøre det faste fiskekjøttet med fingrene.
– Hæ? Sier du æsj til fisk? spør Angelica Forfang Olsen (5) overrasket.
– Det er jo skikkelig nam-nam! Jakop nikker enig.
– Ja, selvfølgelig elsker jeg fisk! Av og til er det bare bitte litt ekkelt å ta på den, men nå går det bra, sier han, og griper hardt om fiskestykket. Straks etter er han i gang med å skjære fileten opp i små terninger.
UNGE FISKEKOKKER
I Olderdalen barnehage i Nord-Troms er ungene vel bevandret på kjøkkenet. To ganger i uka serveres det fisk til varmlunsj, og hver tirsdag er det barna selv som står for tilberedningen. Hvem av barna som utstyres med forkle og kokkekniv, går på rundgang, og de fire heldige utvalgte som skal få i stand dagens laksetaco er Jakop, Angelica, Hekla Rostrup Höskuldsdottir (5) og Isak Marelius Jenssen (4). I tillegg til å skjære opp laksen skal de kutte agurk, paprika og salat. Dessuten skal osten raspes og mais og ananas helles over i skåler. Til slutt skal tacolefsene, dressingen og salsaen gjøres klar, før de endelig kan invitere de andre barna til bords.
– Vi er skikkelig flinke til å lage mat, og jeg tror faktisk at dette kommer til å bli verdens beste laksetaco, bedyrer Hekla selvsikkert.
Ideen om å sette fisken i fokus kom allerede i 2010. Da hadde styrer Tone Mette Johansen og pedagogisk leder Stine Gundersen lenge kjent på at det var en utfordring å få til gode og sunne varmlunsjer til barna.
– Altfor ofte ble det tilfeldig hva vi laget. Derfor bestemte vi oss for å ta grep. Siden vi bor i en fiskerikommune, var det naturlig å få mer fisk på menyen, sier styreren.
SUKKER UT OG FRUKT INN
I tillegg til ukentlige varmlunsjer med fisk ryddet de samtidig bort mesteparten av sukkeret fra barnehagedagen.
– Vi ville rett og slett skape en sunnere og bedre barnehage, og vi ville være stolte av det vi serverte til ungene. Det synes jeg absolutt at vi har lyktes med, sier styreren.
Hun innrømmer imidlertid at det var en omstilling i starten.
– Mange av barna grein på nesen da fisken kom på bordet, og i begynnelsen ble kjøttet etterlyst hyppig. Etter hvert ble det mindre og mindre av dette, og nå er det ekstremt sjeldent at ungene spør om alternativer til fisken.
Stine Gundersen mener at hemmeligheten er å jobbe med holdningene.
– Vi har en positiv innstilling til maten, og vi serverer fisken som om det er noe barna liker. Om det ikke er en innertier den aller første gangen, så forsøker vi igjen og igjen.
Å inkludere barna i matlagingen har også blitt veldig viktig.
– Selv om barna i utgangspunktet ikke har vært så begeistret, så har de våget å smake når de selv har vært med på å lage maten.
SJØSAMISKE TRADISJONER
Olderdalen ligger i et sjøsamisk område, og tradisjonelt har fiske, fangst og jordbruk vært de viktigste næringene for befolkningen i Nord-Troms. Nylig feiret barnehagen samisk uke. Her fikk barna lære om fisk og fiskerier, og istedenfor den tradi- sjonelle, samiske reinkjøttretten bidos valgte de mølje som festmat. Mølje består av kokt skrei (torsk), lever og rogn.
– Noen var litt skeptisk til leveren, men ellers gikk det stort sett ned på høykant, sier barne- og ungdomsarbeider Bente Grunnvåg.
Ifølge styrer Tone Mette Johansen er det viktig å variere menyen, og å huske på at fisk er mye mer enn kokt fisk.
– Vi har laget alt fra fiskekaker, plukk- fisk, lasagne med laks og pizza med reker til stekt og lettsaltet fisk og tradisjonsretter som rognbollesuppe og torsketunger, sier hun, og forteller at de henter inspirasjonen fra nett- steder som Godfisk og Fiskesprell.
– SUPERDUPERGODT!
På avdelingen Harestua har ungene akkurat kommet inn etter aking og snøhulebygging i åtte kalde minusgrader. På et bord midt i rommet står maten klar, og etter tur forsyner barna seg selv av grønnsaker, laks, ost og tacolefser.
– Superdupergodt! utbryter et av barna idet hun setter tennene i den sammenrullede lefsa.
Styreren smiler fornøyd:
– For oss er det absolutt ikke noe alternativ å gå tilbake til slik vi hadde det før, og jeg anbefaler virkelig andre barnehager å gjøre noe av det samme.