Ukrainske lærere reagerer sterkt på at russerne fortsatt er med i internasjonal lærerorganisasjon
Lærere i Ukraina krever at den internasjonale organisasjonen Education International skal ekskludere russerne. Men den internasjonale organisasjonen vil ikke behandle kravet før i mai.
– Vi har ikke besluttet noe, sier Haldis Holst, visegeneralsekretær i Education International (EI).
I slutten av februar krevde lærerorganisasjonene fra Ukraina, Polen, Latvia, Litauen og Finland at det russiske fagforbundet for lærere, ESEUR, skulle stenges ute av Education International.
Men EI vil ikke behandle kravet om utestengelse før i neste styremøte som er i mai. Frem til det er det russiske fagforbundet med i møter og beslutninger. En representant for den ukrainske lærerogranisasjonen, PON, reagerer sterkt på at EI ikke har gjort noe ennå.
– Vi mener at de som ikke ønsker å gjøre noe når de samtidig forstår realitetene, kjenner sannheten og ser alle drapene på uskyldige mennesker og barn, kan anses som medskyldige i disse forbrytelsene mot menneskeheten, skriver en representant for ukrainske PON, i en mail til Utdanningsnytt.
Vedkommende ønsker ikke å ha sitt navn på trykk.
Kravet om at den russiske fagforeningen for lærere blir utestengt av Education International kom etter at de la ut en erklæring som forsvarer og støtter invasjonen av Ukraina. Men det er ennå ikke klart om Education International kommer til å ekskludere den russiske fagforeningen.
Les også: Russiske barn fikk lære om hvorfor krigen er «nødvendig»
Kaller ikke inn til ekstraordinært møte
– EI har stor forståelse for belastningen av å leve i den krigssituasjonen som våre ukrainske medlemmer opplever og følgelig deres syn på okkupasjonsmakten, sier Haldis Holst.
Holst viser til organisasjonens retningslinjer og mener disse gjør at en beslutning om å eventuelt ekskludere russerne vil komme tidligst i mai.
– Et vedtak om suspensjon kan bare gjøres på et styremøte, og det har vi i slutten av mai, sier Haldis Holst.
– Dere har ikke kalt inn til ekstraordinært styremøte for å behandle denne saken?
– Nei, vi har ikke et ekstraordinært møte om dette. Det skjer så mye at det å mobilisere vårt styre er krevende, sier Holst.
Mener EI bør handle nå
Utdanningsnytt har hatt mail-kontakt med den ukrainske lærerorganisasjonen, PON, som til tross for krigen fortsatt har representanter som er aktive.
– Hele verden fordømmer russere for krigen i Ukraina. FNs generalforsamling har vedtatt en resolusjon som krever slutt på Russlands aggresjon, Den internasjonale domstolen krever at Russland skal stoppe de fiendtlige handlingene i Ukraina. Russland er ekskludert fra Europarådet. De er sparket ut av den internasjonale olympiske komité og alle internasjonale idrettsforbund. Og dette er bare begynnelsen, skriver en representant for PON til Utdanningsnytt.no.
En eventuell ekskludering tar tid
– For at vi skal behandle et slikt krav må vi få en skriftlig henvendelse med begrunnelse til vår generalsekretær. Vi har fått en slik henvendelse, sier Haldis Holst.
Hun forklarer videre at det ikke bare er styret som er involvert i avgjørelsen.
– En komite må undersøke om russiske ESEUR har brutt med verdigrunnlaget i EI. De sjekker om det er hold i kravet om eksklusjon eller suspensjon, sier Holst.
– Veldig mange andre institusjoner og land har på kort tid innført sanksjoner og ekskludert Russland. Hvorfor tar det så lang tid for dere å avgjøre om dere skal gjøre det samme?
– Det er en viss vesensforskjell i å innføre sanksjoner mot staten Russland og mot en organisasjon. I tillegg har alle organisasjoner ulike vedtekter, og vi må følge våre, sier Holst.
Har fordømt krigen
Hun understreker at Education International har fordømt krigen.
– EI har også uttrykt en klar fordømmelse av Russlands angrep på og invasjon av Ukraina og er i tett kontakt med våre medlemsorganisasjoner i Ukraina, sier Holst.
Det har de siste ukene kommet mange sanksjoner mot Russland, russiske borgere og organisasjoner, men EI mener de må bruke tid på å avgjøre om det blir sanksjon fra også dem.
– Vi prøver å holde hodet kaldt. Vi må gi den russiske organisasjonen mulighet til å komme med tilsvar, sier Holst.
– På den ene siden vil dere be dem om å uttale seg om saken, men på den andre vet dere ikke om dere kan stole på uttalelsen fra dem. Er det ikke da vanskelig å få et tilsvar?
– Vi har ikke fått et offisielt tilsvar fra dem. Men den russiske organisasjonen har i våre styringsstrukturer ikke uttalt seg mot vårt vedtak om å fordømme invasjonen.
Utdanningsnytt har forsøkt å komme i kontakt med russiske ESEUR uten å lykkes.