Filippinske skolebarn får sjekket temperaturen før de får slippe inn i klasserommet.

FN: Pandemien har alvorlig påvirkning på utdanning

Skolestenging i forbindelse med pandemien koster elever over hele verden enorme beløp i fremtidig inntekt, ifølge Verdensbanken og andre FN-organisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge beregningene i en ny rapport fra Verdensbanken, Unicef og Unesco vil elever verden over gå glipp av 17 tusen milliarder dollar i fremtidig inntekter. FN-organisasjonene advarer om at krisen har forverret seg siden 2020.

I den samme beregningen fra i fjor var tallet ti tusen milliarder dollar.

– Skolesystemer verden over stoppet opp som følge av pandemien. 21 måneder senere er skolene fortsatt stengt for millioner av barn. Noen av dem vil aldri få komme tilbake til skolebenken, sier Jamie Saavedra, Verdensbankens globale leder for utdanning.

Men det er ikke alle som blir rammet like hardt. Rapporten viser at barn fra fattige kår og barn med utviklingshemminger har mindre tilgang til verktøy som kan brukes til hjemmeskole eller andre former for fjernundervisning. Yngre elever blir også rammet hardere.

Ifølge rapporten har jenter et dårligere utgangspunkt for å gå over til hjemmeskole enn gutter. De har også hatt et høyere tap av utdanning totalt sett.

Mens myndigheter verden over har iverksatt ordninger for å stimulere økonomiene sine mot pandemiens påvirkning, har mindre enn 3 prosent av disse midlene gått til utdanning. Mer enn 200 millioner elever bor i land som ikke har midler til å tilby fjernundervisning i alle fag.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS