Synnøve Kirkebø er lærer og streikeleder for UDF ved Gimle Oppveksttun skole. Hun er klar for å streke nå.
Foto: Privat
Klar for å streike helt til skolestart
– I fjor fikk vi ei ramme som var 1,1 prosent under frontfaget. Da er det ikke nok å tilby oss ei ramme på 0,14 prosent over frontfaget i år, sier lærer Synnøve Kirkebø.
Kirkebø er lærer og streikeleder ved Gimle Oppveksttun ungdomsskole i Bergen. Som leder i første pulje av Unios streikeuttak har hun sittet streikeklar siden meklinga starta.
Tirsdag ble det klart at storstreiken i kommunesektoren er avverget. Men lærerorganisasjonene har vil ikke godta resultatet, dermed går det likevel mot lærerstreik. Det er forventet at det skjer så fort den såkalte "fredsplikten" på to uker er over.
Lærer Synnøve Kirkebø i Bergen er klar.
– Jeg merker meg at ikke bare Utdanningsforbundet, men også Skolenes Landsforbund og Lektorlaget har brutt med sine hovedorganisasjoner og varsler streik. Det er jeg glad for, sier hun.
– Kan streike gjennom sommeren
Til Utdanningsnytt sier Kirkebø at hun mener resultatet fra årets forhandlinger er provoserende.
– Tilbudet fra KS inneholdt både ramme over frontfaget, høyere minstelønn og kronetillegg til utvalgte stillingsgrupper med lang ansiennitet, hovedsakelig lærere. Hvorfor er ikke det bra nok?
– Jeg har ikke hatt tid til å studere detaljene. Men generelt sett kan det være gode enkeltelementer i et tilbud der helheten likevel er for dårlig. Vi har sakka akterut i mange år, og det er provoserende. Når Steffen Handal sier tilbudet ikke er godt nok som helhet tror jeg på det, sier hun.
Les også: Mer penger til lærere med lang fartstid – neppe nok til å unngå lærerstreik
– Fordi Utdanningsforbundets forhandlere stemte blankt i stedet for å stemme nei til forhandlingsresultatet kan en eventuell streik ikke iverksettes før rett før skoleslutt. Er det effektivt å streike i skoleferien?
– En streik ved skolestart er mye mer effektiv. Det er nok derfor Utdanningsforbundets første streikeuttak er så beskjedent at det lett kan holdes gjennom sommeren, sier Synnøve Kirkebø.
Utdanningsforbundets leder Steffen Handal uttaler tirsdag at KS «nok en gang nedprioriterer skoleverket».
– Dette er en ren provokasjon. Lærernes lønn har vært nedprioritert både på kort og lang sikt. KS var ansvarlig for at lærerne fikk desidert minst også i fjor. Det skjer samtidig som 20 prosent av de som underviser i landets skoler, mangler lærerutdanning. KS tar overhodet ikke ansvar for skoleverket, sier Handal til NTB.
– KS har selv aktivt valgt denne konflikten, den burde vært unngått, sier han.
– Lærerne har kronemessig kommet best
Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS vil ikke kommentere kritikken fra Utdanningsforbundet.
– Det får stå for hans regning. Disse forhandlingene har vært gjennomført på en saklig og ordentlig måte, så er det alltid vanskelig å fordele en kake som man opplever er for liten, sier han til NTB.
Han mener på sin side at det nettopp er lærerne som kronemessig har kommet best ut av forhandlingene.
– Men prosentmessig har de ikke kommet like godt ut fordi vi måtte prioritere dem med lavere lønn, sier Gangsø.