330 millioner kroner for at flere skal fullføre videregående
Regjeringen foreslår flere læreplasser, økte stipender og utvidelse av «Fagbrev på jobb»-ordningen.
Regjeringen foreslår økte bevilgninger på 330 millioner kroner for å styrke arbeidet med å få flere til å fullføre videregående opplæring, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
– I dag går to av ti elever ut av videregående uten vitnemål eller fagbrev. De sliter med å få jobb, og samfunnet går glipp av viktig arbeidskraft. Derfor styrker vi arbeidet med å få flere elever til å fullføre skolegangen, uttaler kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).
Regjeringen tar flere grep i budsjettforslaget for å få øke fullføringsgraden, ifølge pressemeldingen:
- Økt tilskudd til flere læreplasser - regjeringen foreslår å øke tilskuddet til flere læreplasser og bedre læreplassformidling til 460 millioner kroner, en økning på 80 millioner fra 2022.
- Styrke «Fagbrev på jobb»-ordningen - regjeringen foreslår tiltak som vil gi voksne uten videregående en ny sjanse. I 2023 er det foreslått å øke tilskuddet til «Fagbrev på jobb»-ordningen til 60 millioner kroner, mot 46 millioner i år. Med denne ordningen kan voksne ta fagbrev mens de arbeider og mottar lønn.
Økning i borteboerstipend og utstyrsstipend - regjeringen foreslår å øke borteboerstipendet fra 4979 kroner per måned i skoleåret 2022/23 til 5639 kroner i skoleåret 2023/24. Regjeringen foreslår videre 50 millioner kroner til å styrke utstyrsstipendet for elever som tar yrkesfag.
- Endringer i opplæringsloven - regjeringen foreslår også 61 millioner kroner til å legge til rette for flere lovendringer som skal bidra til økt fullføringsgrad. Regjeringen tar sikte på å fremme forslag om ny opplæringslov våren 2023.