Vestfold vil ha Haldis Holst
Haldis Holst er ønsket som ny leder i Utdanningsforbundet etter Helga Hjetland. Det ga fylkeslaget i Vestfold klar beskjed om på sitt årsmøte denne uken.
Artikler fra alle årsmøtene finner du her.
– Jeg har jo sagt at jeg stiller, så da er det selvsagt veldig hyggelig å være ønsket. Selv om vi ennå ikke er blitt forespurt av valgkomiteen, må jeg si at det motiverer til å stå på, sier Holst, som synes det litt ekstra hyggelig siden hun tok lærerutdanningen sin på Høgskolen i Vestfold, bodde der i fire år og kaller det sitt andre fylke.
– Drukner i daglige gjøremål
Leder Tine Stendal og nestleder Runar Dammen ble gjenvalgt som henholdsvis leder og nestleder i Utdanningsforbundet Vestfold. Det ble ikke foreslått motkandidater.
På spørsmål om hva de to vil prioritere å arbeide med framover, sier Stendal:
– Akkurat nå er vi selvsagt opptatt av lønns- og pensjonsrettighetene våre og at det er brudd i lønnsforhandlingene i alle sektorer, sier Stendal.
Dessuten er de allerede i gang med forberedelsene til høstens landsmøte i Utdanningsforbundet.
– Selv om vi selvsagt er opptatt av å arbeide med de utdanningspolitiske sakene, drukner vi lett i daglige administrative gjøremål. Nå har vi vært veldig opptatt av alle forberedelsene til gjennomføring av fylkesårsmøtet, sier Dammen.
Oppgitt over manglende videreutdanning
Manglende videreutdanningsmuligheter i Kunnskapsløftet opptar Stendal:
– Jeg ble veldig glad da "Kompetanse for kvalitet" kom på plass i 2008 som et nasjonalt samarbeid om videreutdanning mellom kommunesektoren, Utdanningsforbundet, andre lærerorganisasjoner, universiteter, høyskoler og statlige utdanningsmyndigheter. Staten skulle tilby skoleeier, altså kommunene, et visst antall videreutdanningsplasser og betale halvparten av vikarutgiftene i forbindelse med lærernes studiepermisjon, sier Stendal.
– I Vestfold er det fra høsten 2009 satt av 68 studieplasser, fordelt på alle Vestfolds cirka 4.500 lærere. Mange trodde nok at det skulle bli rift om plassene. Men Utdanningsforbundet Vestfolds kartlegging få dager før søknadsfristen går ut, viser at alle Vestfolds kommuner og Vestfold fylkeskommune samlet kun søker ti av disse plassene, legger hun til.
– Manglende dekning av vikarutgifter er årsaken. Dette skjer paradoksalt nok i en tid da sentrale politikere som Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre og Anders Anundsen fra Frp tar til orde for å innføre en plikt for lærere til å ta videreutdanning. Før politikere tar til orde for en plikt, bør man i alle fall benytte de videreutdanningsplasser som nå er stilt til rådighet.
Ingen plenumsdebatt om profesjon
Stendal og Dammen har sittet som henholdsvis leder og nestleder fra 1. august 2007.
Det var lagt opp til en stor debatt under årsmøtet kalt "En ansvarlig og offensiv profesjon". Delegatene ble delt inn i grupper og hver gruppe skulle finne fram til hva Utdanningsforbundet bør prioritere å arbeide med når profesjonen skal løftes fram.
Gruppene endte til slutt med å notere hver sin liste over punkter, men i stedet for at gruppene gjennomgikk resultatene fra gruppearbeidet i plenum, ble en liste levert inn til fylkesstyret.
Men debattdeltakerne ga klar beskjed om at de håper fylkesstyret prioriterer å arbeide videre med de forslagene som ble listet opp.
Beholder samme struktur
På årsmøtets første dag ble årsmelding og regnskap behandlet. Medlemmene hadde ingen innvendinger. Men da fylkesstyret skulle behandle saken om fylkesstyrets sammensetning og struktur ble det en lang og heftig debatt.
Fylkesleder Tine Stendal mener det nå er på tide å avvikle seksjonene, slik at man får et mer helhetlig og samlet Utdanningsforbund. Men hun fikk ikke med seg nok av medlemmene på denne tankegangen.
Foreløpig er fylkeslaget delt omtrent på midten i synet på struktur. Debatten endte med at fylkeslaget beholder samme struktur som i dag med seksjoner og seksjonsledere. De fire seksjonene omfatter grunnskole, videregående skole, barnehage og skoleledere.
Tilløp til dramatikk
Selv om alt gikk fredelig for seg, endte årsmøtet i et visst tilløp til dramatikk. Lederen for valgkomiteen, Ragnar Gjerpe, takket valgkomiteen for et godt samarbeid og sa han var fornøyd med resultatet av valgene.
Men så påpekte han at han ikke kan la seg representere av den som ble valgt til hovedtillitsvalgt
Det medførte at han valgte å melde seg ut av Utdanningsforbundet på dagen. Utmeldingen ble ikke kommentert.
Østfold, 6. – 8. mai i Sarpsborg
Skyvulstad gjenvalgt i Østfold
Klare krav til ny arbeidstidsavtale
Likestillingsloven må også gjelde i Utdanningsforbundet
Flere lederkandidater fra Østfold
Vil ha lærerne tilbake til staten
Sør-Trøndelag, 5. – 6. mai i Trondheim
Sør-Trøndelag ønsker Bjerkestrand
– Lærere leser minst faglitteratur
Nord-Trøndelag, 5. – 7. mai i Stjørdal
Nominerte fire leiarkandidatar
Nordland, 6. – 8. mai i Bodø
Simonsen valgt til leder i Nordland
Sogn og Fjordane, 6. – 8. mai i Loen
Vil ha både lærarar og førskulelærarar til staten
Leiarduo attvald i Sogn og Fjordane
Open ønskeliste frå Sogn og Fjordane
Oppland, 7. – 8. mai på Hafjell
Ny tillit til lederduoen i Oppland
Fortsatt strukturforsøk i Oppland
Vestfold, 6. – 7. mai i Sandefjord
Oslo, 6. – 8. mai i Tønsberg
Hordaland, 6. – 8. mai i Ulvik