Gisseltakerens advokat:
– Min klient gikk lenger enn de fleste

Gisseltakerens advokat, Oscar Ihlebæk, opplever at mange fedre er frustrerte etter barnefordelingssaker, men sier at hans klient gikk over streken.

Publisert Sist oppdatert

Alle sakene om gisseldramaet i Hjelmeland finner du her

Advokat Oscar Ihlebæk forsvarte gisseltakeren i lagmannsretten høsten 2000.

– Jeg har blitt en eldre mann, som har vært borti over hundre drapssaker. Men jeg husker jo denne saken også. Gisseldrama var uvanlig i norsk sammenheng, og saken fikk mye medieomtale, sier Ihlebæk.

Vi være i fred

Dommen

Gisseltakeren ble dømt til seks års fengsel i 2000 for å ha tatt barn og ansatte som gisler i Hjelmeland barnehage. Han var ferdig sonet i 2004.

Tiltalte ble dømt til å betale totalt

360 000 kroner i oppreisning til samtlige ansatte i barnehagen. De fikk fra 30 000 til 60 000 kroner hver.

Det ble i rettssaken også fremsatt krav om oppreisningserstatning for alle barna i Hjelmeland barnehage, men dette ble avslått av retten.

Kilde: Dommene fra Ryfylke herredsrett og Gulating lagmannsrett

Første steg har over lang tid vært i kontakt med mannen som sto bak gisselaksjonen, på sms og telefon for å høre hvordan han ser på hendelsen 20 år etter. Han ønsker ikke å uttale seg i saken og vil være i fred.

Gisseltakerens første advokat, Tor Erling Staff, gikk bort i fjor. Advokat og Høyre-politiker Odd Jo Forsell representerte mannen i en barnefordelingssak forut for gissel- aksjonen. Forsell gikk bort i 2017.

Gisseltakeren overgir seg etter 11 timer og kommer ut av Hjelmeland barnehage sammen med sin advokat Tor Erling Staff. Foto: NTB scanpix.

Ikke lett for ham

Den tidligere gisseltakerens advokat, Oscar Ihlebæk, minnes at han selv var i en TV-debatt med Per Ståle Lønning etter gisseldramaet, og at mange var opprørt over situasjonen. Mannen hadde, ifølge dommen fra Ryfylke herredsrett, vært i kontakt med redaksjonene i NRK og TV 2 før gisseldramaet, med sikte på å få sin sak omtalt på tv, men uten å lykkes.

– Det var ikke lett å være ham. Jeg minnes alt oppstyret. Vi snakker om betydelig stigmatisering. Det er mange fedre der ute som er frustrert på grunn av barnefordeling, men min klient gikk lenger enn de fleste, sier Ihlebæk.

Første steg har vært i kontakt med ekskona til gjerningsmannen og hennes advokat for å orientere henne om at vi lager saken, og hun ønsker ikke å si noe.

Første steg

Denne dokumentaren har stått på trykk i Første steg nummer 3 2019.

Powered by Labrador CMS