– Vi har tillit til at norsk lærerutdanning er så god at lærere som kommer ut med mastergrad er i stand til å velge de metodene som er gode for deres elever, sier han.
Jambak sier at hvis man begynner å rangere læringsmetoder, er det som å innskrenke metodefriheten i norske klasserom.
– Spørsmålet her er vel ikke om metodene er forskningsbaserte, for det legges det til grunn, men hvilken forskning de er basert på.
Utdanningsforbundet er den største fagorganisasjonen for lærere og pedagogisk personale i Norge. Forbundet spiller en sentral rolle i å forme utdanningspolitikken.
Jambak understreker at han som lærer på videregående skole vanskelig kan uttale seg om leseopplæring spesifikt.
– Min erfaring som lærer er likevel at ulike kull har ulik bakgrunn og ståsted. Det som virker for noen, virker ikke for alle.
Nettopp dette har provosert mange lærere med evidensbasert undervisning, sier han.
– Tvinges man til å følge et opplegg som beviselig fungerer på én forskningsgruppe, men som viser seg ikke å fungere i egen klasse, kan man plutselig ikke gjøre jobben sin.
– Hvis det beviselig finnes en metode som er bedre enn en annen, er det vel lettere, i hvert fall for nyutdannede lærere, å få en pekepinn om å prøve denne metoden først?
– Lærere i skolen må ta stilling til et økende omfang undervisningsmetoder. Det er ikke bare to metoder, men en kakofoni. Det er helt klart en del metoder der ute som ikke er forskningsmessig gode nok. Vi mener imidlertid at lærere i Norge, etter endt utdanning, er kompetente nok til å avdekke dette og velge det riktige.
Jambak understreker at forskning ikke nødvendigvis er det samme som fasit.
– I John Hatties metastudie «Visible Learning» hevder han blant annet at størrelsen på klassen ikke er avgjørende for læring. Denne forskningen omfavnet politikerne ivrig, mens de fleste lærere var enige om at dette ikke stemmer i praksis.
Samtidig understreker Jambak at forbundet følger med på strømningene i Europa, som langt på vei minner om det «Lærere for evidensinformert undervisning» forfekter.
– Både i OECD og ute i Europa generelt er det nå mye snakk om kunnskap i skolen og kognitiv læringsteori. Særlig handler det om at økt kunnskap skal inn i læreplanene, fordi mange mener at læreplanen er for vag.
– Hva tenker du om at norske lærere organiserer seg i grupper og diskuterer dette?
– Det er veldig bra. Alle initiativ som skaper diskusjoner om undervisning i norsk skole, særlig blant lærere, er bra.
Tilbake i klasserommet hos Dag Gladmann Sørheim og de små elevene som skal lære å lese, nærmer det seg friminutt.
Sørheim ler litt når Utdanning spør om lærere diskuterer læringsmetoder seg imellom.
– I liten grad. Det tror jeg handler om at skolehverdagen er ganske krevende med utfordrende atferd hos en rekke enkeltelever. Det er ikke veldig mye tid til å sitte ned og diskutere læringsmetoder, sier han.
– Dessuten tror jeg det å diskutere kollegers tilnærming lett kan føles litt lite respektfullt når det er lagt opp til at man tar det valget selv.