Er det slik at den engasjerte flammen er i ferd med å slukne blant barnehageansatte?

Debatt: Engasjerte medarbeidere smitter, og forskningsresultat viser at engasjement spiller en viktig rolle for jobbhelsen. Så ikke la flammen slukke.

Publisert Sist oppdatert

Et stort engasjement er det som har gitt meg aller mest i tillegg til interessante studier etter at jeg begynte på videreutdanning på Dronning Maud. Engasjerte lærere. Engasjerte studenter som er ivrige etter å lære og ta den nye kunnskapen med tilbake til sin barnehage. 

Det var dette engasjementet som traff meg rett i hjertet. For jeg brenner for engasjement. Jeg har jobbet 17 år i barnehage, og i mine øyne er engasjement det som gjør jobben min artig, det som gjør at jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag.

Slukker flammen?

I møte med andre barnehageansatte, blant annet gjennom min rolle som tillitsvalgt, har det slått meg de siste par årene hvor slitne og oppgitte mange ansatte ser ut til å være. Og det er kanskje ikke så rart, med tanke på alle utfordringer barnehagesektoren står i nå: bemanningskriser, emosjonelle krav og sykefravær. 

Er det slik at den engasjerte flammen er i ferd med å slukne blant barnehageansatte? Jeg har full forståelse for at dette påvirker alle som skal stå opp og gå på jobb hver eneste dag. Så hvorfor skrive om engasjement i slike utfordrende tider? 

Uansett hvilke rammer du har å jobbe innenfor, så møter du hver dag barn som trenger deg på ditt beste. Det er her engasjementet kommer inn. Alle brenner for noe – noe de kan bruke i jobben. Og gjør du ikke det, ja, da finnes det mange andre som har ideer du kan engasjere deg i. 

Smitteeffekt

Å la deg engasjere og se det positive med jobben din når du er sammen med barna, tror jeg vil påvirke både din og barnas hverdag i positiv forstand. Jeg mener du har et valg når du er på jobb: Skal du gjøre det beste ut av dagen og engasjere deg og barna i noe, eller skal du velge å fokusere på alt som burde vært gjort noe med, som ikke fungerer, og som du kanskje ikke engang liker? 

Når din medarbeider Per kommer og forteller at han har lyst til å sette i gang skiaktivitet ute og lage skiløype for barna som har med ski, hvordan møter du Per da? Ser du Pers engasjement og lar deg smitte? Eller forteller du Per at det er for kort tid til lunsj, så det bare blir slitsomt å starte med påkledning?

Engasjerte medarbeidere smitter, og forskningsresultat viser at engasjement spiller en viktig rolle for jobbhelsen. Så ikke la flammen slukke. Engasjer deg gjerne i samfunnsdebatten rundt oppvekstsektoren, for den er viktig – men ta det samme engasjementet med deg til barna og medarbeiderne dine!

Powered by Labrador CMS