SV fikk regjeringspartiene til å bla opp ekstra for flere ansatte i barnehager og SFO. Men det gjenstår å se hvor langt pengene rekker.
Barnehagene og skolefritidsordningen er blant vinnerne etter at SV og regjeringspartiene Ap og Sp ble enige om neste års statsbudsjett søndag ettermiddag.
550 millioner kroner skal brukes på å styrke bemanninga i SFO, og et tilsvarende beløp til det samme i barnehagen. Satsinga på økt bemanning i barnehagene kommer i tillegg til de 250 millionene regjeringa selv har satt av til økt bemanning i 2025.
Både barnehagene og SFO er i en bemanningskrise. Det fører til et høyt sykefravær, som igjen øker presset på dem som er på jobb, noe som i sin tur lett forårsaker nye sykmeldinger. Ifølge NAV var det legemeldte sykefraværet hos barnehageansatte 9,8 prosent i årets andre kvartal. For alle ansatte under ett var tallet 5,9 prosent.
Gratis tilbud har ført til flere barn
Dessuten har innføring av 12 timer gratis skolefritidsordning for 1.- og 3.-klassingene ført til flere barn per ansatt. Da ordningen med 12 timers gratis SFO i uka for elever på 1. trinn ble innført høsten 2022, økte andelen barn som benytter seg av tilbudet fra 83 til 92 prosent. Utvidelsen for 2.-klassingene året etter førte til en tilsvarende økning fra 79 til 92 prosent.
«Nå er det unger i skuffer og skap», sa Fagforbundets leder Mette Nord til Aftenposten i november. I motsetning til i barnehager og i skolens undervisningstimer er det ingen statlig fastsatt norm for hvor mange barn det kan være per ansatt.
Ifølge Kunnskapsdepartementet vil 12 gratis timer i uka bety at en familie sparer rundt 20 000 kroner i året per elev. Det er fullt forståelig at prisen har en betydning for mange familier. En evaluering av SFO som forskere ved NTNU gjennomførte i 2018, viste at rundt en tredel av foreldrene som ikke bruker SFO, svarte at prisen er årsaken. Med høyere levekostnader og lånerenter er betydningen av SFO-prisen sannsynligvis enda høyere nå.
SV har programfesta at skolefritidsordningen skal være gratis for alle barn fra 1. til 5. trinn. Men heldigvis har partiledelsen lytta til advarslene fra både Fagforbundet og Utdanningsforbundet: Det er helt nødvendig også å gjøre noe med bemanninga.
Usikkerhet om gjennomføring
Påplussingene i statsbudsjettet til økt bemanning, er kjærkomne, selv om de er langt fra nok. Men det er flere usikkerhetsmomenter som ennå ikke er avklart.
Skal pengene øremerkes, slik at det er sikkert at kommunene faktisk bruker dem til å styrke bemanningen? Hvis bevilgningene ikke videreføres, blir de økte lønnskostnadene i så fall enda en økonomisk byrde som veltes over på de allerede hardt pressa kommunene?
Eksemplene er mange opp gjennom tidene på at staten har gitt kommunene oppgaver som de ikke har fått tilsvarende ressurser til å løse. Skal denne satsinga på økt bemanning få varige resultater, kan ikke staten enda en gang gjøre opp regning uten vert.
Slik meningsmålingene ser ut nå, og slik de har sett ut i flere år allerede, vil det være helt andre partier som inngår forlik om statsbudsjettet for 2026. Det er ikke uten videre gitt at et borgerlig flertall vil prioritere å videreføre denne statlige ekstrabevilgninga til økt bemanning.
Gjøres opp med oljepenger
Å ha SV som samarbeidspartner i budsjettforhandlinger er som regel dyr moro. Påplussingene er langt flere og større enn kuttene, og det er ofte langt mellom forslagene som kan gi økonomisk verdiskaping, som deretter kan fordeles.
Det gjør det nødvendig å ha noen penger i bakhånd. Da er det godt å ha Oljefondet, selv om det skal sies at SV heller ikke er overvettes begeistra over hvordan pengene er kommet dit. Denne gangen blir 7 milliarder kroner ekstra henta derfra for å sikre fred og fordragelighet blant samarbeidspartiene, og flertall for budsjettet i Stortinget.
Opposisjonspolitikere i både Høyre og Venstre mener den økte bruken av oljepenger innenlands i Norge øker risikoen for at rentene vil holde seg høye lenger enn tidligere antatt. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken er blant fagfolkene som også advarer om dette i et intervju med Finansavisen. Det kan i så fall bety et ekstra press på økonomien til kommunene som har høy gjeld.
Men uansett er intensjonen om å styrke bemanninga i barnehagene og SFO god, og noe både regjeringspartiene og SV fortjener anerkjennelse for. Begge steder er viktige arenaer i barnas liv; der minner kan feste seg for resten av livet på godt og vondt. Dersom de skal være med på å forme unge mennesker på en god måte, må det være nok ansatte på jobb. Og de som jobber der, må ha kunnskapen og kompetansen som skal til.
Dette er en kommentar, som gir uttrykk for skribentens synspunkter.