Ny overtidsavtale sikrer lærere dobbel betaling for ekstraarbeid
En ny avtale mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene dobler betalingen for ekstraarbeid under koronapandemien.
– Det er bra at vi nå har fått denne avtalen på plass. Vi vet at svært mange av våre medlemmer, spesielt i barnehager og skoler, har måtte jobbet mye ekstra i de siste to årene, og at svært mye av dette merarbeidet ikke har blitt kompensert, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal til udf.no.
– Avtalen burde selvsagt ha kommet før, men vi lyktes ikke å bli enige tidligere. At avtalen nå er på plass, er veldig viktig, sier han.
Mandag denne uka inngikk KS og arbeidstakerorganisasjonene Unio, LO, YS og Akademikerne en avtale som dobler betalingen for ekstraarbeid under koronapandemien.
Les også: Rektor: Har jobbet tre-fire uker ekstra siste året, uten å få betalt
Avtalen åpner for å bruke merarbeid og overtid i større grad, slik at kommunene kan mobilisere arbeidskraft. Samtidig sikrer den at alle kommunalt/fylkeskommunalt ansatte får overtidsbetalt for det merarbeidet de gjør under koronapandemien.
– KS er glad for at partene har lykkes med å bli enige om en veldig god avtale. Den kan motivere deltidsansatte til merarbeid og utvider adgangen til å bruke overtid, med mest mulig bruk av frivillighet. Samtidig får ansatte en solid ekstra kompensasjon, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i en pressemelding.
Les også: Uten lærernes gratisarbeid ville mange skoler hatt et betydelig dårligere undervisningstilbud
Lærere får dobbelt lønn
Avtalen gjelder altså for alle ansatte i kommunal eller fylkeskommunal sektor, og den vil derfor gjelde de fleste av Utdanningsforbundets medlemmer i skole og barnehage, med unntak av de som jobber i Oslo og private skoler og barnehager.
For ansatte i skolen er det også lagt inn en egen del som bare gjelder for undervisningspersonale. Det er begrunnet i lærernes særskilte arbeidstidsavtale.
Den nye avtalen innebærer at lærere får dobbel timelønn hvis de tar ekstra undervisning (vikartimer) som følge av koronarelatert fravær, eller gjør ekstra annet elevrettet arbeid, som økt inspeksjon eller særskilt oppfølging av enkeltelever.
KS presiserer at dette er en sentral avtale, men oppfordrer lokale parter til å ta den i bruk.
– KS anbefaler våre medlemmer å inngå en slik avtalehvis det er behov for å mobilisere arbeidskraft, sier Tor Arne Gangsø.