Barnevaksineringen settes i gang i flere europeiske land
Omikronsmitten er på full fremmarsj i Europa. Nå starter flere land koronavaksinering av barn i alderen fem til elleve år.
Tyskland, Spania, Hellas og Ungarn er blant de landene som onsdag startet å vaksinere små barn mot covid-19.
Flere steder har det blitt meldt om stor pågang fra foreldre på grunn av bekymring for omikronvarianten, som for tiden er på full fremmarsj i Europa.
– Så snart vi begynte å tilby vaksinetimer, ble nesten alle booket, sier Jakob Maske, som er lege i Berlin og talsperson for Tysklands forening for barneleger.
Tyskland går nå gjennom sin fjerde smittebølge. Legen er usikker på om vaksineringen av barna vil kunne stoppe bølgen.
– Fem til elleveåringer utgjør omtrent tre prosent av den tyske befolkningen, sier Maske, og beskriver barnas immuniseringseffekt som «et lite tannhjul» i kampen mot korona.
I tillegg er det frivillig, og det er spesielt en del vaksineskeptikere øst i Tyskland.
Les også Nederland stenger skoler i frykt for omikron
Vil holde skoler åpne
Et av håpene er også å holde skolene åpne under pandemien.
Heinz-Peter Meidinger, som er lederen for Tysklands lærerforening, sier at høy vaksinasjonsrate blant barna vil øke sannsynligheten betydelig for å holde skolene åpne.
Spania, som har Europas høyeste vaksinasjonsrate, har sagt at de også ønsker å hindre smitte i familiene, på skoler og i samfunnet ved å vaksinere barn.
Det er lav vaksineskepsis i Spania, og en nylig studie fra Appinio viser at 74 prosent av foreldrene i Spania er positive til at deres barn i aldersgruppen fem til elleve år skal vaksineres. Vaksinen blir gitt i mindre doser til barn under 12 år.
Også Polen, Portugal, Tsjekkia og Italia starter vaksinering av barna denne uken.
Noen land usikre
Det var i november at Det europeiske legemiddelverket (EMA) anbefalte godkjenning av Pfizers koronavaksine til barn over fem år. Danmark var blant de første landene som begynte å vaksinere barna samme måned. Det samme gjorde enkelte delstater i Østerrike.
Det er fortsatt flere land som ikke har bestemt seg, deriblant Norge. FHI skal gjøre en grundig risikovurdering rundt vaksinering av barn i tiden som kommer.
Frankrike har foreløpig bare godkjent vaksinering av barn som er i risikogruppen, men de sier de vurderer å også vaksinere friske barn.
Belgia venter på en anbefaling fra sine helsemyndigheter, som trolig kommer på nyåret. Sveits har allerede godkjent vaksineringen, men starter ikke kampanjen før i januar.
Storbritannia vil trolig ta en avgjørelse innen jul.
(©NTB)