Frykt for å melde fra til barnevernet kan føre til at vold mot barn eskalerer
I forlaget til ny opplæringslov er opplysningsplikten til barnevernet videreført. Lærere har både oppmerksomhetsplikt og meldeplikt. Men 40 prosent av lærerne tror taushetsplikten hindrer dem.
I juni 2022 kom Riksrevisjonens undersøkelse av
myndighetenes innsats mot vold i nære relasjoner. I rapporten kommer det blant
annet fram at barnehagelærere og lærere tror taushetsplikten hindrer dem i å
melde fra til barnevernstjenesten.
Meldeplikten til barnevernstjenesten gjelder uavhengig av taushetsplikten og skolene må kunne dokumentere i ettertid vurderingene som blir foretatt om det skal varsles. Det kommer fram i en rapport fra Riksrevisjonen om vold i nære relasjoner.
Tirsdag 20. desember er det frist for avgivelse av innstilling i saken. Stortingsrepresentant for Høyre og leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich, er saksordfører. Saken er foreløpig satt opp til debatt i Stortinget 5. januar i 2023.
I forslaget til ny opplæringslov er opplysningsplikten til
barnevernet videreført. Det presiseres at bestemmelsen inneholder både en
oppmerksomhetsplikt og en meldeplikt til barnevernstjenesten.
Forslaget til ny opplæringsloven med forskrifter skal etter planen legges fram for Stortinget våren 2023 og innføres fra skolestart 2024.
I forbindelse med Riksrevisjonens rapport ble det sendt ut en spørreundersøkelse til ansatte i skoler og barnehager. Majoriteten av barnehageansatte og grunnskolelærere som har besvart spørreundersøkelsen, oppgir at barnehagen eller skolen de arbeider ved, har rutiner for hvordan de ansatte skal gå fram for å varsle om vold i nære relasjoner.
Men undersøkelsen viser at slike rutiner er mer utbredt i barnehagene enn på skolene. Bare en tredjedel av grunnskolelærerne svarer at skolen har veiledere og verktøy for å oppdage vold i nære relasjoner, mot to tredjedeler av de barnehageansatte.
Taushetsplikten
For å kunne hjelpe den voldsutsatte, vil det i mange tilfeller være behov for at involverte tjenester samarbeider og utveksler informasjon om enkeltpersoner.
Men i rapporten fra Riksrevisjonen står det at det er betydelig usikkerhet rundt bruken av reglene for taushetsplikt, opplysningsplikt og opplysningsrett som kan motvirke et samarbeid mellom de ulike aktørene i tjenesteapparatet.
Utfordringene er tatt opp i to handlingsplaner mot vold i nære relasjoner, en fra 2013 og en fra 2021. I sistnevnte står det at taushetsplikten ofte praktiseres langt strengere enn det loven krever.
Les også: Statsråd beklager til foreldre som er meldt til barnevernet uten grunn
En fjerdedel av de barnehageansatte og om lag 40 prosent av grunnskolelærerne oppgir at de opplever at taushetsplikten er til hinder for samarbeid med barnevernstjenesten.
I intervjuer gjort med Barnevernstjenestene, og vist til i rapporten, blir det bekreftet at det er utfordringer i forbindelse med melde- og taushetsplikten, og at det mangler kunnskap om dette. Flere, både internt og eksternt, er redde for å bryte taushetsplikten.
Det står at: «Frykten kan føre til at en sak, som kunne vært løst dersom barnevernet hadde blitt involvert tidligere, ender med at barnevernet må rykke ut akutt fordi volden har eskalert.»
Ansatte i Politidistriktene peker på tilsvarende utfordringer i samarbeidet med helse- og omsorgstjenesten. De savner et tettere samarbeid med helse- og omsorgstjenesten.
Er i dialog med Udir
Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet er det bekymringsfullt dersom ikke mistenkte tilfeller av vold i nære relasjoner blir fulgt opp av helse- og omsorgstjenestene. Både Barne- og familiedepartementet og Politidirektoratet er kjent med utfordringene knyttet til taushetsplikten.
Bufdir arbeider med å revidere og utvide omtalen av taushetsplikt og meldeplikt i saksbehandlingsrundskrivet og har nylig hatt en gjennomgang av hvordan meldeplikten ellers omtales på direktoratets nettside.
I tillegg er direktoratet i dialog med blant annet Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet for å sikre at informasjon som rettes mot andre sektorer er korrekt.
Bufdir viser også til nettsiden plikt.no, som er en nasjonal kampanje for å øke bevisstheten om avvergingsplikten ved volds- og seksuallovbrudd.
De siste årene har flere saker blitt meldt til barnevernet enn tidligere. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Les også: Langt flere i skole og barnehage varsler barnevernet