Lærerstreiken ble avblåst med tvungen lønnsnemnd. Dette var et feilgrep, ifølge Elisabeth Lindland i MDG.
Arkivfoto: Marianne Ruud.
På tide med grønn skolepolitikk?
Debatt: Streiken skulle ikke vært avblåst, og lærerne fortjener ei lønn der lærerutdannelsen gir riktig lønnsmessig uttelling.
Venstre, Høyre, Krf og Frp var i de to forrige stortingsperiodene svært opptatt av å øke kompetansekravene til lærerne. Man ville sikre at de som skulle utdanne barn og ungdom, hadde skikkelig utdannelse for å få lov til å ha denne viktige jobben.
På mange måter var mantraet til de blå regjeringspartiene: «Ikke flere lærere, bare bedre lærere». Bare lærerne ble «flinke» nok - noe de skulle bli ved å studere enda lengre på høyskole og universitet (innholdet var stort sett det samme som før), da ville den norske skolen bli bra.
Lærere som hadde undervist i mange år, skulle «avskiltes» med begrunnelsen: De hadde ikke studert det aktuelle faget lenge nok. De eldre lærerne måtte altså på skolebenken igjen selv om de kanskje var dyktige lærere som hadde stålkontroll på både fag og pedagogikk, og i mellomtida overtok vikarene klasserommene – ofte personer helt uten noen form for lærerutdanning. Da var det ikke så nøye med lang eller relevant utdannelse! I tillegg ble det også slik at unge som ønsket å bli lærere, nå måtte studere i fem år.
Les også: SV vil lovfeste elevers rett til utdannede lærere
Med et slikt voldsomt fokus på lærernes utdannelse, er det naturlig å regne med at lang utdannelse for lærerne også skulle medført ei lønn som er sammenlignbar med andre som har like lang utdannelse. Fikk man det da de blå styrte? Nei.
Lærere med mer enn fire års høyere utdanning lønnes i snitt lavere enn gjennomsnittet i alle andre sektorer (både offentlig og privat). Med andre ord: Skolen er den sektoren i Norge hvor høyere utdanning gir dårligst, lønnsmessig uttelling. Med en mastergrad vil du tjene mer penger uansett i hvilken sektor du velger å jobbe enn du vil gjøre som lærer i skolen.
Lovlig streik sendt til tvungen mekling
Nå sitter Arbeiderpartiet og Senterpartiet med SV som støtteparti og styrer Norge. Disse partiene er nærmest kjent for å ha høye ambisjoner for skolen, allikevel velger de tvungen lønnsnemnd som det første virkemiddelet som tas i bruk i lærerstreiken. En lovlig streik er blitt avblåst og sendt til tvungen mekling.
Regjeringspartiene bekymret seg for følgene av streiken, men ved tvungen lønnsnemnd viser de at det ikke er så nøye med de nær 20 prosent av barna som ikke har en lærer med lærerutdannelse. I dag er det for få som vil bli lærere, for få som vil begynne å jobbe som det selv om de har tatt lærerutdannelsen og det er mange som slutter i jobben. Hvis man vil ha god og likeverdig opplæring til alle barn, bør man ha fokus på å gjøre noe med dette. Hvorfor styrer regjeringspartiene mot en skole der folk verken ønsker eller orker å jobbe?
Miljøpartiet De Grønne mener at streiken ikke skulle vært avblåst og lærerne fortjener ei lønn der lærerutdannelsen gir riktig lønnsmessig uttelling.
Miljøpartiet De Grønne og leder, Arild Hermstad, gikk i september ut med støtte til lærerne i streik. Miljøpartiet De Grønne mener at streiken ikke skulle vært avblåst og lærerne fortjener ei lønn der lærerutdannelsen gir riktig lønnsmessig uttelling.