Vi har opplevd barn som ikke spiser grønnsaker inne i
barnehagen, og som går ut i åkeren og spiser dem med jord på i stedet, fordi de
har vært med på hele prosessen selv, forteller pedagogisk leder Monica
Lillegård i barnehagen Hundre i Tromsø. Barnehagen har en egen planteparsell
som ligger midt i byhagen Holt økopark. Parsellen består av fem store
plantekasser og et lite potetland.
– Det er ikke bare ett svar på hvorfor vi gjør dette,
forteller Lillegård.
– I den tida barna har gått her, har verden endret seg. Vårt
mandat endrer seg med storpolitikken. Krigen i Ukraina har vist oss viktigheten
av selvforsyning. Vi gjør ikke dette primært på grunn av kosthold. Vi er en
pedagogisk institusjon, og vi skal ikke drive med selvforsyning, vi skal
formidle kunnskap om selvforsyning, utdyper hun.
– Først og fremst skal barna vite hvor maten kommer fra, og
at den ikke kommer fra butikken, fortsetter Monica.
Pedagogisk
medarbeider Lisa Olivestad sier de ønsker å gi barna erfaring og kompetanse.
– Vi begynner når de er ett år gamle. Allerede da er de
veldig mottakelige. Selv om de ikke husker det, henger det igjen i kroppen,
sier Lisa.
Monica forteller at de også er opptatt av den estetiske
dimensjonen.
– Det vil si hvordan maten utfordrer sansene våre. Bare det
å stappe hendene i jorda gir noe helt annet enn om vi går en tur til byen. Å ta
opp gulrota gir en helt annen følelse enn å pakke den ut av plasten. Selv
forråtnelsen pirrer sansene, utdyper hun.
PLANTER HELE ÅRET
– Dette er en prosess, og det er like viktig å studere
frøene som å spise gulrøtter, mener Monica. Hun sier alle fasene er viktige. De
jobber tverrfaglig, og barna fikk begynnende skriveopplæring da de laget skilt
til blomstene. Barna har brukt digitale verktøy, og de har brukt skarpe kniver
og redskaper i hagen.
– Barn lærer også om omsorg og empati når de tar vare på
vekstene, for plantene knekker om man er for voldsom, forteller Monica. I
september har barnehagen høstfest, og da er barna med og lager grønnsaksuppe som de serverer til foreld-
rene. Barnehagen driver med plantingen gjennom alle de fire årstidene.
FRØ OG MEITEMARK
Første steg har vært med barnehagen fra frøene ble sådd i
mai, til grønnsakene ble høstet i høst. Barna har allerede forberedt seg lenge
til sådagen. På veggene henger det tegninger av blomstene og grønnsakene de
skal så, og de har bilder av frø med QR-koder der de kan lese mer om de
forskjellige plantene. I dag får de besøk av gartner Rune Pettersen. Fordi
barnehagen er medstiftere i Holt økopark, har de tilgang på gartner om de
trenger det. Han er innom et par ganger i året.
– Når vi skal så, er det veldig fint å få hjelp av hans
kunnskap om jord og frø, sier Monica.
– Jeg har en meitemarkkompost som jeg tror vil være midt i
blinken for dere, sier Rune. Da hopper Amalie (5) begeistret opp og ned.
– Æ vil ha meitemark, æ elske meitemark, sier hun. Ungene
setter seg rundt ei balje og rører fingrene rundt i jorda for å blande den
sammen. I jorda som skal brukes til gulrøttene, blander de inn små hvite
steiner.
– Det heter perlete, forklarer Rune.
– Det er vulkanstein fra Island som skal gjøre jorda luftig.
Frøene puttes forsiktig i jorda, og etter en time står det melkekartonger og
små potter på rekke og rad inne på avdelingen.
HARDT ARBEID
I Tromsø er det snøstorm til langt uti mai, og plantene må
få vokse noen uker innendørs før de kan plantes ut i åkeren. I begynnelsen av
juni rusler barna 200 meter bort til åkeren med hver sin spisse spade.
Parsellen består av fem store plantekasser og et lite potetland.
– Æ elske å plante, sier Are (5) mens han forsiktig setter
gulrøtter, sukkererter og ringblomster ned i jorda. Potetene skal også settes,
og Leonard (5) fordeler konsentrert jorda utover.
– Dette var hardt arbeid, mener han.
Annonse
KLAR FOR HØSTING
Når sommerferien er over, bugner parsellen av grønnsaker.
Ungene fyller opp kasser med gulrøtter, gressløk, sukkererter og ringblomster
som de skal ta med tilbake til barnehagen. Isak smaker fornøyd på de rå
potetene.
– Det morsomste er å finne potet og gulrot. Og sukkererter,
og så har jeg funnet seks meitemarker, sier Leonard. Monica forteller at det er
lurt å gjøre plantearbeidet enkelt.
– Dyrk potet, gulrot og sukkererter, for det er noe
personalet har kunnskap om, og som barna kan ta opp og smake på, påpeker hun
før hun avslutter:
– Det skal være barnas eget prosjekt, og vi ansatte er her
som støttespillere.