I mange klasserom er det glissent med elever. Illustrasjonsfoto.
Foto: Marie von Krogh
Rektor mistenker at elever utnytter systemet etter at fraværsgrensa forsvant
Skyhøyt sykefravær blant elever ved videregående i Bodø gjør at flere står i fare for ikke å få bestått vitnemål.
Nå roper rektor Nina Røvik varsku og kommer med en klar oppfordring til elevene sine ved Bodø videregående skole.
– Det er en utbredt bekymring blant lærerne ved skolen. De strekker seg langt hver dag for å sikre at elevene får den undervisningen og veiledningen de trenger for å ta steget videre ut i videre utdanning eller i ut i lærebedrifter. Men også de begynner å kjenne på trykket og utfordringene når plutselig halve klassen borte, sier Røvik til Avisa Nordland.
Kritisk situasjon
I november fjor ble fraværsgrensa fjernet. Flere rektorer rundt omkring i Norge melder om skyhøyt fravær.
På grunn av økt koronasmitte bestemte regjeringen at fravær av helsegrunner skal kunne dokumenteres med egenmelding i hele skoleåret 2021-22.
– Jeg betegner situasjonen hos oss som kritisk. Vi har mange elever som ikke er stabilt på skolen. Noen er kanskje ikke så syke, men er hjemme likevel og får ikke sikret seg den kompetansen og det grunnlaget som trengs for å komme seg videre. Det er på skolen man lærer det aller meste – da må man nesten være her, sier rektor Nina Røvik ved Bodø videregående skole.
– Etter at fraværsgrensen ble fjernet og testing av skoleelever opphørte, er det i større grad opp til elevene selv å bestemme om de er friske nok til å gå på skolen, eller ikke, sier Røvik til Avisa Nordland.
LES OGSÅ: – Har aldri opplevd så mye fravær og hatt så lite vurderingsgrunnlag
Møter bare på det de må
Unntaket i fraværsreglene betyr i praksis at helsefravær ikke registreres på vitnemålet. Røvik sier at det derfor kan se ut som at en elev har vært på skolen hver dag gjennom hele året, selv om det ikke er realiteten.
– Hvis en elev har 60 prosent sykefravær, vises det altså ikke noen steder, sier rektor som et eksempel.
– Konsekvensen er at noen elever vil ikke få et tilstrekkelig vurderingsgrunnlag – og altså ikke standpunktkarakter, vitnemål eller fullverdig kompetansebevis etter yrkesfag. De vil da stå uten en eller flere karakterer og vil måtte ta opp fag som privatister, sier rektor.
Hun mistenker at enkelte elever utnytter det nye regelverket.
– Jeg tror at enkelte gjør det, ja. Vi har eksempler på elever som kun har møtt til vurderingssituasjoner og påberopt seg å være syke resten av dagen, svarer hun.
Røvik forteller at lærerne, i den grad det lar seg gjøre, har kontakt med elevene sine daglig.
– Såfremt elevene responderer. Det er ikke alle det er like lett å få tak i. Lærerne strekker seg langt for å hjelpe dem til å få en utdanning. De gjør det de kan for å få tak i dem og for å få dem til å komme på skolen, sier hun.
Halvparten kan være borte
Rektor Røvik poengterer at de øvrige rektorene ved de videregående skolene i fylket melder om lignende tendenser.
– Vi hadde et rektormøte i forrige uke, og problematikken og fortvilelsen r lik overalt. Det er en stor andel av elever som ikke fikk karaktervurdering i ett eller flere fag ved utgangen av første termin. Det er bekymringsverdig, sier hun.
Bodø videregående skole har rundt 1300 elever. Røvik forteller at fraværet varierer fra dag til dag, men at det i enkelte perioder har vært et minimalt oppmøte i enkelte klasser.
– Når 50 prosent av elevene plutselig er borte, føles det ganske tomt. Det er en utbredt bekymring blant lærerne for hva konsekvensene for enkelte kan bli, sier rektor ved Bodø videregående skole til Avisa Nordland.