bokhylle kunnskap læreplan

En kunnskapsrik læreplan på lag med hjernen

Debatt: – Læreplaner med et tydelig kunnskapsinnhold legger til rette for at flest mulig elever lykkes i skolen. 

Publisert

Dersom skolen skal bli et sted hvor barn fra alle sosiale lag kan lykkes, trenger vi en læreplan på lag med hjernen. Innsikter fra kognisjonsforskning og erfaringer fra andre land viser at kunnskapsrike læreplaner med tydelig kunnskapsinnhold er det som gjør at flest mulig mestrer mest mulig.

Målet med kompetansebaserte læreplaner har vært å utvikle «ferdigheter for det 21. århundre», som OECD mener elevene vil trenge i framtidens arbeidsliv. Våre andreklassinger skal derfor ikke lære om demokrati, de skal «utforske og gi eksempler på hvordan barn kan påvirke beslutninger og samarbeide om demokratiske prosesser». Tanken har vært at slike kompetanser, uten spesifisert innhold, kan læres uavhengig av en bestemt kunnskapsbase.

For 50 år siden var det en plausibel tanke at det ikke var så farlig med konkret innhold, men moderne kognisjonsforskning har gjort at vi nå forstår hvilken viktig rolle bakgrunnskunnskap har når vi mennesker tenker. Hvis du spør en fjerdeklassing om å fortelle hva det betyr å være modig, vil du få et rikere svar hvis læreren har lest Pippi Langstrømpe og Brødrene Løvehjerte for klassen. Vi tenker ikke så godt på tomgang.

I teksten Alle trenger mer faktakunnskap forklarer vi hvordan det å ha kunnskap i langtidshukommelsen gjør oss i stand til å reflektere, analysere og lære mer. I en skole som prioriterer oppgaver hvor elevene skal utforske og reflektere, uten samtidig å lære elevene faktakunnskaper, er det kun de elevene som har med seg mye kunnskap hjemmefra, som kan lykkes. Fordi kunnskap er det vi tenker med, er det viktig at skolen har en plan for bevisst og systematisk oppbygging av denne rike bakgrunnskunnskapen. Det kan ikke overlates til tilfeldigheter.

Den viktigste faktoren som påvirker elevens læring, er det eleven kan fra før. Vi kan se for oss at eksisterende kunnskap fungerer som en slags borrelås for ny kunnskap. Det er lettere å lære noe nytt når du allerede har eksisterende forestillinger å hekte det nye på. Denne effekten er det vanskelig å utnytte i vår læreplan, siden det er umulig å vite hvilke faktakunnskaper elevene har med seg når timen starter.

Når de kommer på ungdomsskolen, har elevene fra den ene barneskolen en helt annen kunnskapsbase enn elevene som kommer fra den andre. Det er heller ikke kompetansemål for hvert trinn, men for 2., 4., 7. og 10. trinn. Så hver gang en lærer tar over en ny klasse, må læreren selv finne ut hvilke kompetansemål elevene har vært gjennom på forrige trinn, og hvilket faktainnhold den forrige læreren har fylt målene med.

En kunnskapsrik læreplan derimot, er konkret på hva kunnskapsinnholdet er og hva som skal læres når. Den er konkret på hvilke strukturer og sammenhenger som eksisterer på tvers av fag og mellom klassetrinn. På 1. trinn kan elevene lære om 17. mai. På 4. trinn lærer de om demokratiets røtter i antikkens Aten og kontrasten til det militærstyrte Sparta. I 5. klasse utvides forståelsen med innsikt i den romerske republikken og hvordan ideer som folkestyre og maktfordeling utviklet seg. Denne historiske dybden gjør at elevenes forståelse av begrepet demokrati bygges opp trinn for trinn – gjennom fortellinger, sammenligninger og gjentatte møter i nye sammenhenger.

Forsvarerne av innholdstomme læreplaner hevder at selv om læreplanmålene er vage, er det ikke sikkert undervisningen blir det. Lærerne kan selv fylle læreplanen med innhold. Dette er for så vidt sant. Problemet er at når dette arbeidet blir delegert til hver enkelt lærer, blir jobben gitt til noen som ikke har tid, oversikt eller mulighet til å lage en sammenhengende plan med meningsfull progresjon innad i og på tvers av fag og trinn.

Det er ikke slik at kunnskapsrike læreplaner betyr at elevene skal pugge og gulpe opp løse usammenhengende fakta som glemmes fort. Det er en misforståelse. Det er kompetansebaserte læreplaner uten en gjennomtenkt progresjon og sammenheng i fagstoffet, som gjør at vi får overflatelæring som glemmes lett. Kunnskap blir meningsfull når den passer inn i en meningsfull sammenheng. I møte med ny konkret kunnskap, om Alta-aksjonen, om den franske revolusjonen, om Hitlers vei til makten, utvides og konsolideres forståelsen av demokratibegrepet

I internasjonale sammenlignende studier ser vi at land som har valgt økt fokus på innhold i læreplanene, som England og Portugal, viser fremgang, mens land som har tatt ut innholdet fra læreplanen som Skottland og Norge, presterer stadig dårligere. At England gjør det bedre enn Skottland er spesielt avslørende, fordi det er to ellers svært like land og dermed er det mer sannsynlig at det er læreplanene som er forklaringen på den ulike utviklingen.

En stor, seksårig studie fra USA fulgte over 2300 elever som søkte seg til skoler som benyttet en kunnskapsrik læreplan. Elevplassene ble fordelt gjennom loddtrekning, og elevene som kom inn, presterte langt bedre enn de som ikke fikk plass på disse skolene. Faktisk presterte de så bra at dersom alle amerikanske elever oppnådde tilsvarende framgang, ville landet ligget i verdenstoppen i lesing. På skolen med flest lavinntektselever ble hele prestasjonsgapet knyttet til sosioøkonomisk bakgrunn, eliminert.

Det er i dag en sterk sammenheng mellom hvor godt barn gjør det i den norske skolen og hvilken familie de kommer fra. Vi ser også at de sosiale forskjellene bare blir sterkere utover i utdanningsløpet. Det finnes ingen læreplan som kan gi resultatlikhet, men det er ingen tvil om at kompetansebaserte læreplaner legger sten til byrden for de aller svakeste i samfunnet.

Det er lettere å lære når man har en solid basis av bakgrunnskunnskap med seg hjemmefra. Når foreldrene dine har mange bøker i bokhylla, øker sjansen for at du har den nødvendige bakgrunnskunnskapen for å oppfylle kompetansemålene. Dette fører til en selvforsterkende effekt som kalles matteuseffekten, etter Matteusevangeliet: «For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har.» En kunnskapsrik læreplan med tydelige kunnskapsmål og meningsfull progresjon demmer opp for denne effekten.

Det vil ikke bli enkelt å lage en slik læreplan, men større og mer mangfoldige land enn oss har lykkes. En lett tilgjengelig oversikt over hvilke faktakunnskaper kompetansen til elevene skal basere seg på, vil være et demokratisk gode. Det vil også gjøre det lettere for foreldre å hjelpe elevene og for forlagene å lage gode lærebøker. Når samfunnet blir stadig mer fragmentert og individualisert, bør skolen motvirke dette. Vi kan bestemme at begrepet demokrati skal være en del av et rikt nettverk av mening som inkluderer det gamle Aten, Roma, den franske revolusjon og 17. mai, og vi kan bestemme at alle skal få et forhold til Astrid Lindgren.

Alle elever, også de som ikke blir lest for hjemme eller diskuterer demokrati rundt middagsbordet, må få muligheten til å lykkes i skolen. En kunnskapsrik læreplan beskriver det rike indre byggverket av kunnskap og ferdigheter som alle skal ha med seg. Et slikt indre byggverk av kunnskap er vårt beste verktøy for å motvirke den skjebnesvangre matteuseffekten. En bred kunnskapsbase vil gjøre elevene klare for livslang læring, fordi det er det du kan fra før som bestemmer hvor lett det er å lære noe nytt. Slik kan vi gi alle barn de beste forutsetningene for å bidra slik de selv ønsker i vårt felles demokrati. Vi kan jo kalle det en slags kompetanse?

Powered by Labrador CMS