Regjeringen vil overta myndigheten til å legge ned studiesteder
Regjeringen overta myndigheten til å legge ned studier og avvikle profesjonsfag med stor regional betydning.
Det kommer fram i en høring om endringer i universitets - og høyskoleloven, som går ut 22. juni, skriver NTB.
– Det å legge ned et studiested eller avvikle et sentralt profesjonsfag, kan få stor betydning både for arbeidsplasser og befolkningen i området. Jeg mener det er helt naturlig at slike store avgjørelser skal tas politisk. Derfor foreslår vi å flytte myndigheten til å legge ned studiesteder og avvikle sentrale profesjonsfag med stor regional betydning til Kongen i statsråd, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
I 2019 besluttet styret ved Nord universitet å legge ned studietilbudet på Nesna og Sandnessjøen. Det vekket store protester.
Den såkalte folkeaksjonen arrangerte flere protester og var også i Stortinget for å stanse nedleggelsen. Den forrige regjeringen konkluderte likevel for at det måtte være opp til styrene å bestemme hvilke studiesteder og hvilket studietilbud de skal.
Nå vil altså ny regjering endre universitets- og høgskoleloven slik at disse avgjørelsene i fremtiden tas politisk.
Endringer i sensor-ordningen
I høringen foreslås også flere andre regelendringer. Blant annet vil regjeringen stramme inn på midlertidige ansettelser.
De foreslår også endringer i tosensor-ordningen etter at flere høyskoler og universiteter har uttrykt motstand mot kravet om to sensorer på alle vurderinger hvor det gis bokstavkarakter. Kravet ble innført i 2021.
– Derfor foreslår vi nå en mellomløsning, hvor vi beholder kravet om to sensorer på de eksamenene som betyr mest for studentenes karakterer, men fjerner det for mindre eksamener, sier Borten Moe.
(©NTB)