Ungdomsskole-elever skal få bedre karriereråd
Tirsdag kommer Stortinget til å stemme gjennom et vedtak om å gi elever på ungdomsskolen bedre karriererådgivning.
– I skolene rundt om i landet er det store variasjoner på ressurser, kompetanse og samarbeid mellom ungdoms- og videregående skoler, sier Jan Tore Sanner, skolepolitisk talsperson for Høyre.
Nå skal det bli endringer på det. Et forslag om at karriereveiledningen i skolen må fornyes har fått støtte av alle representantene i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Tirsdag 6.februar skal det stemmes over forslaget i Stortinget.
– Når det er en enstemmig komite, så får dette støtte i Stortinget, sier en fornøyd Jan Tore Sanner.
Han har lenge kjempet for bedre rådgivning i ungdomsskolen. I forslaget står det at under halvparten av karrierererådgiverne i skolen har formell kompetanse.
– Når rådgivningen er for dårlig, er det elevene som taper. Konsekvensen er feilvalg, omvalg og i verste fall at elever dropper ut av videregående, fordi de valgte feil linje, sier han.
Kompetansekrav
I forslaget som skal opp i Stortinget står det ikke noe om at en bør stille krav til formell kompetanse til karriererådgiverne i skolen.
– Enkelte steder er det lærere som ikke fungerer som lærere, som blir satt til å være karriererådgiver. Det blir feil. Vi mener det bør stilles krav til kompetanse, sier Jan Tore Sanner.
– Men finnes det mange nok lærere med utdanning i karriereveiledning?
– Dersom skolene ikke får søkere som har denne kompetansen, kan man for eksempel ansette noen som forplikter seg til å ta videreutdanning som karriereveileder, sier Sanner.