Leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal t.v. og KS-leder Tor Arne Gangsø, etter at regjeringen valgte å stoppe lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.
Foto: Terje Pedersen/NTB
Handal: En mørk dag for lærerne
Utdanningsforbundets leder Steffen Handal er skuffet og sier det er sterkt beklagelig at regjeringen nå griper inn i lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd. – Nå må vi se framover, sier KS-direktør Tor Arne Gangsø.
– Det er en mørk dag. KS har vunnet fram, og skolen tapte, sa Handal til pressen etter at det tirsdag kveld ble kjent at regjeringen griper inn i lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.
At tvungen lønnsnemnd blir foreslått, betyr at lærerne skal tilbake på jobb så fort som mulig, trolig allerede onsdag morgen. Om lag 70.000 barn og unge var berørt av streiken da regjeringen grep inn, anslår Utdanningsdirektoratet. Det omfattet 50.000 elever i grunnskolen og 20.000 elever i videregående skole
– Det er sterkt beklagelig at regjeringen har valgt å gripe inn med tvungen lønnsnemnd. De påtar seg nå et stort ansvar for det som har vært grunnlaget for konflikten. Streiken er stoppet, men konflikten er forsterket. Det er et veldig stort ansvar regjeringen og KS har tatt på seg, sier Handal.
UDF-lederen har flere ganger sagt at Utdanningsforbundet har opplevd KS som tilbakelente gjennom hele streiken og har tidligere beskyldt dem for å styre mot tvungen lønnsnemnd.
– De har villet alt annet enn å sitte ved forhandlingsbordet med lærerne. De har brukt konflikten til å snakke ned lærerkompetansen.
De andre lærerorganisasjonene uttrykker også sin skuffelse over at regjeringen griper inn. Norsk Lektorlag sier de er sinte og skuffet.
– Beklager til elevene
– Det er faktisk ikke mulig å være noe annet på vegne av alle de lektormedlemmene og den fellesskolen de kjemper for, sier Helle Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.
Norsk Lektorlag har streiket sammen med Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund siden juni. Rundt 8.500 medlemmer var i streik da regjeringen grep inn.
– Jeg vil si beklager til elevene. Både for at dere faktisk ikke har fått undervisning, og for at vi i dag ikke har fått gjennomslag for å sikre fellesskolen framover, sier Nyhuus.
Arbeidsgiversiden i lærerstreiken, KS, derimot sier de er glade for at streiken nå blir avsluttet etter at regjeringen besluttet å foreslå tvungen lønnsnemnd.
KS: – Må se framover
– Det er svært synd at partene ikke klarte å bli enige om en løsning og at det må tvungen lønnsnemnd til. Men vi er svært glade for at 150.000 barn og unge som er rammet av streiken, nå kan komme tilbake på skolen, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.
– Nå må partene se framover og bygge opp gjensidig tillit. Vi må finne ut hvordan vi kan samarbeide bedre med hverandre, og med politiske myndigheter, om å utvikle skolen slik at den blir best mulig, sier Gangsø.
(©NTB)