Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.
Foto: Hanna Johre/NTB
Utdanningsforbundet forlater forhandlingene med KS
Utdanningsforbundet har forlatt søndagens møte hos riksmekleren. – KS viser ingen vilje til å komme oss i møte.
Partene i lærerstreiken var søndag samlet til møte hos riksmekleren. Men etter et par timer forlot Utdanningsforbundet møte.
– KS viser ingen vilje til å komme oss i møte, sier UDF-leder Steffen Handal til VG.
– Jeg frykter streiken kan vare lenge med en arbeidsgiver som er så steil.
Til NTB sier Handal at KS ikke hadde rikket seg en millimeter, og at man derfor ikke sa noen grunn til å fortsette møtet. Tidligere i uka har Utdanningsforbundet flere ganger uttrykt at de er redde for at KS styrer mot tvungen lønnsnemnd.
– Den bekymringen øker nå. De viser ingen tegn til bevegelse, det er veldig fastlåst. Samtidig blir barn og unge rammet hardt av streiken, og det er en oppskrift fra KS for å fraskrive seg ansvaret og heller plassere det hos regjeringen, sier Utdanningsforbundet-lederen til NTB.
Les også: Bergen: Har åpnet dagtilbud til elever som er rammet av streiken
Det er tre måneder siden Utdanningsforbundet tok ut sine første medlemmer i streik. Siden skolestart er streiken trappet gradvis opp og involverer nå cirka 6.600 lærere. Mandag går ytterligere 1800 av forbundets medlemmer ut i streik. Skolenes landsforbund har også varslet et opptrapping av streiken til uka.
KS-direktør Tor Arne Gangsø sier til VG søndag at han mener det er "svært alvorlig" at Utdanningsforbundet forlot forhandlingene.
Riksmekler Mats Ruland var litt mer nedtonet i sine kommentarer. Ifølge Ruland blir det nye møter i løpet av kort tid.
Les også: SV-politiker ber fylkesråden i Viken legge press på KS
Forslag til løsning
Lørdag offentliggjorde Utdanningsforbundet det forslaget de har lagt på bordet for å få en slutt på lærerstreiken.
– Dette har vi gjort for å vise hvor lite som skal til for å få avsluttet streiken: Drøyt 300 millioner over to år er det som skal til, og kostnaden medfører altså ikke mer enn at 0,3 prosent av ramma i kommuneoppgjøret vil bindes opp neste år. Totalkostnaden på dette er det samme som det koster å bygge 1,3 kilometer med motorvei i Norge, sier leder Steffen Handal på Utdanningsforbundets nettsider.
Fra KS sin side var imidlertid talen like klar:
– Det er veldig vanskelig for KS å starte forhandlingene for 2023 nå, med bare tre av 40 organisasjoner. Det vil neppe verken sykepleiere, renholdere eller vaktmestre akseptere, sier forhandlingsleder Tor Arne Gangsø til NRK.
I tillegg sier han at den reelle kostnaden for Utdanningsforbundets forslag kan bli langt høyere.
KS skal også tidligere lagt frem et nytt forslag til løsning.