Flere studenter bruker KI og sparer tid

Studiebarometeret fra Nokut viser også at lærerstudenter er blant de minst fornøyde studentene.

Publisert Sist oppdatert

81 prosent av studentene bruker kunstig intelligens (KI) i studiearbeidet sitt, men bare én av tre har fått opplæring. Det viser resultater fra Studiebarometeret for 2024.

KI-bruken har økt kraftig det siste året, fra 61 prosent i 2023. Studenter innen økonomiske og administrative fag bruker KI mest, mens de på humanistiske og estetiske fag bruker det minst.

26.000 studenter har svart på undersøkelsen fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) for Kunnskapsdepartementet.

Bruker mindre tid på studiene

Heltidsstudenter bruker i snitt 32,5 timer i uka på studier. Det er den laveste tiden målt av Studiebarometeret på de ti årene undersøkelsen har vært gjennomført.

På det meste, i 2016, brukte studentene i snitt 35,5 timer på studiene.

Nokut mener nedgangen i tidsbruk tidligere har vært fordi studentene har jobbet mer ved siden av, men nå er det KI-bruken som gjør at de får mer fritid.

KI-studentene sparer tid

Undersøkelsen tyder på at studenter som aldri bruker kunstig intelligens, bruker mer tid på studiene enn sine mer KI-ivrige medstudenter.

Studentene bruker KI mest til å få forklart pensum, stavekontroll, oppsummeringer og til å diskutere fagstoff. Samtidig oppgir bare 30 prosent av studentene å ha fått opplæring i KI-verktøy.

– Studentene er allerede ivrige KI-brukere. Brukt riktig er dette positive nyheter, men vi ser også at studentene savner opplæring i hvordan bruke de nye verktøyene riktig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).

Aasland forteller at de nå skal sette ned et utvalg som skal gi råd om KI i høyere utdanning.

Lærerstudentene er minst fornøyde

Undersøkelsen viser at studentene er like fornøyde, eller litt mer fornøyde sammenlignet med i 2023. Studentene innen religion, arkeologi og fysikk er mest fornøyde, mens grunnskolelærer-, lektor- og odontologistudentene er minst fornøyde.

Matematikk og statistikk øker mest på kvalitet fra året før.

– Det er positivt at studentene i stor grad svarer at de er fornøyde med kvaliteten på studieprogrammet sitt, selv om det er en del variasjoner mellom studiesteder og utdanningstyper, sier Nokut-direktør Kristin Vinje.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS