Er det en voldsbølge mot lærere nå?
Debatt: Det som er nytt, er at vold i skolen endelig blir satt på dagsordenen.
Politikere, journalister og andre samfunnsdebattanter
begynner endelig å forstå og ta inn over seg den hverdagen og virkeligheten
lærere har stått i over tid – en hverdag der vold og trusler nærmest har blitt
hverdagslig. Men det er neppe en voldsbølge mot lærerne nå, slik som Himanshu
Gulati uttaler i Utdanningsnytt 17. oktober. Det er en voldsom bølge i media om
vold og trusler mot lærere, og det er på tide!
Norske lærere trenger at samfunnet blir kjent med realitetene i skolen. Vi som jobber i skolen og som er tillitsvalgte for lærerne har vært kjent med situasjonen lenge. At elever utfordrer, er ikke nytt. At det skjer voldsepisoder mot lærere, er ikke nytt. At det skjer voldsepisoder mellom elever, er ikke nytt. At voldshendelsene blir feid under teppet, er ikke nytt. At det så å si aldri anmeldes voldshendelser i skolen, er dessverre heller ikke noe nytt.
Det som er nytt, er at vold i skolen endelig blir satt på dagsordenen. Og det er takket være tillitsvalgte og lærere som nekter å gi opp kampen for å få til bedre arbeids- og læringsmiljø i skolen. At lærere er omfattet av straffelovens bestemmelser som en særskilt utsatt yrkesgruppe, har vært en godt bevart hemmelighet. Nå er det ikke så hemmelig lenger, og vi tror det kan bidra til at flere alvorlige forhold blir anmeldt.
Likevel må vi erkjenne at utfordringene med vold og trusler i skolen ikke løses ved anmeldelse og straff alene. Forebyggende arbeid, rett kompetanse og nok ressurser må komme på plass.
Som lærere har vi et særskilt vern, men vi har også et særskilt ansvar. Vi skal ikke tolerere slag, spytting og trusler – vi er nødt til å si ifra hver gang det skjer! Det ansvaret må vi ta! Men ansvaret for å beskytte lærere mot vold og trusler, og anmelde hvis det skjer, det ansvaret ligger hos skoleeier.