Elever fra 130 skoler i Oslo feiret at barnetoget endelig er tilbake
Etter to år med pandemi var Karl Johans gate igjen fylt med glade barn, flagg og korps på 17. mai. Årets barnetog i hovedstaden var rekordlangt med rundt 60.000 deltakere.
Allerede før klokka 9 om morgenen hadde mange mennesker samlet seg i Slottsparken, på Universitetsplassen og langs Karl Johans gate. Solen begynte så vidt å varme da Kampen Janitsjarorkester og Subwoolfer dukket opp ved Nationaltheateret i Oslo.
Mange ønsket å sikre seg en plass for å kunne ha utsikt til barnetoget. Politiet var midlertidig bevæpnet, men meldte på forhånd at det ikke var noen endret trusselsituasjon på nasjonaldagen. Det gikk rolig for seg da de ordnet publikum i rekker for å kunne slippe barnetoget forbi.
Først i barnetoget fikk elever fra Høybråten skole lov til å gå. De viste fram sin helt nye fane, gitt i gave av foreldreutvalget ved skolen. Grunnen til at skolen fikk gå først, er at den feirer 100 år i 2022. Skolen som ble grunnlagt i 1922 ligger i Stovner bydel.
Høybråten skole har både eget kor og eget korps som gikk i toget. Koret ble stiftet i 1994 og har rundt 70 medlemmer. På hjemmesiden står det: «Korets formål er å vekke interesse for korsang og bidra til et godt miljø. Skolekoret har til hensikt å fremme sanggleden hos barn og unge.»
De siste årene har koret hatt 6-8 opptredener i løpet av skoleåret. Annethvert år står koret for 17. mai-arrangementet på Høybråten skole.
Jubileumsåret er blitt markert på flere måter. Skolen fikk blant annet besøk av stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) 9. mai.
Tirsdag 7. juni skal skolen arrangere åpen kveld. Da innvies en helt ny eplehage som er en jubileumsgave fra foreldreutvalget ved skolen. Det er også laget en utstilling av alle tiårene. Under åpen kveld blir det underholdningsinnslag med linjegymnastikk og sanger av Margrethe Munthe.
Tett etter Høybråten skole fulgte Slemdal skole. Også den feirer 100-årsjubileum i 2022.
Stas for byrådsmedlemmene
Også byrådsmedlemmene gikk i barnetoget med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og ordfører Marianne Borgen (SV) i første rekke. På den samme rekka gikk også byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og varaordfører Abdullah Alsabeehg (Ap). Han har tidligere vært med i kultur- og utdanningsutvalget og har vært fraksjonsleder for Arbeiderpartiet.
Ytterst mot høyre på rekka gikk Marte Gerhardsen, direktør i Utdanningsetaten og Anna Dåsnes (V), leder i 17. mai-komiteen. Dåsnes er medlem av Sagene bydelsutvalg og jobber med voksenopplæring.
Selfie med Subwoolfers
Ett av høydepunktene for mange barn og unge under årets 17. maifeiring i hovedstaden, var at Norges deltakere i Melodi Grand Prix, gruppa Subwoolfers, stilte opp på morgenkvisten på Universitetsplassen. Da «Give that wolf a banana» ble spilt sang publikum med.
Subwoolfer opptrådte med Kampen Janitsjarorkester og 60 barn fra West End Danse- og Musikalskole.
Etterpå tok de seg god tid til å bli fotografert med barn og unge som ville ha selfie med Subwoolfer eller de fikk bilde av seg selv sammen med de mystiske ulvene tatt av mor eller far.