Foto: Joakim S. Enger
Ingen ny avtale om arbeidstøy for ansatte i barnehage og skole
Men nå skal et eksternt fagmiljø granske klesordningen frem mot hovedtariffoppgjøret i 2026.
I vinter forsøkte Unio, som Utdanningsforbundet er en del av, å få til en ny, klarere avtale om arbeidstøy og musikkinstrumenter.
Årsaken er at avtalen praktiseres ulikt fra kommune til kommune. Noen steder i landet får de ansatte 7000 kroner til arbeidstøy, andre får ingenting. Til og med i Oslo er det store lokale forskjeller mellom bydelene.
Mange kommuner følger ikke tariffavtalen for hvordan godtgjørelse skal skje. Det er ikke uvanlig å gi de ansatte en fast klesgodtgjørelse over lønna. Penger som må skattes av.
Dette er tariffstridig.
For å rydde opp ønsket arbeidstakerorganisasjonene dermed å endre avtaleteksten. I desember møtte de Kommunesektorens organisasjon (KS) til forhandlinger om særavtalen SGS 1002 «Arbeidstøy og musikkinstrumenter».
Men partene kom ikke til enighet. Det ble brudd i forhandlingene - og saken ble dermed tatt videre til en tvistnemnd i begynnelsen av april. Nemnda besto av en nøytral leder, samt en representant fra KS og en fra arbeidstakersiden.
Nå er konklusjonen fra nemnda klar: Avtalen videreføres som den er.
Vil hente inn mer kunnskap
Tvist-nemnda mener det må hentes inn et bredere kunnskapsgrunnlag før en eventuell endring av avtaleteksten. Dermed skal et eksternt fagmiljø bistå med å lage en rapport. Denne rapporten vil inngå som del av grunnlaget for forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i 2026 - hvor også denne avtalen skal revurderes.
Utdanningsforbundets leder, Geir Røssvoll er skuffet over Nemndas konklusjon, men mener det er stor grunn til å tro at et eksternt fagmiljø kommer til å lande på samme konklusjon som dem.
– Vi har dokumentert at altfor mange kommunalt ansatte, spesielt kvinner, ikke får det arbeidstøyet de trenger for å utføre jobben sin på en forsvarlig måte. Slik kan det ikke fortsette, og forhåpentligvis vil et eksternt fagmiljøs konklusjoner gjøre at vi neste år endelig klarer å lande en særavtale som ikke gir rom for tolkninger, sier Røsvoll i en pressemelding.
Les også: Maren (27) byttet jobb fra Frogner til Galgeberg – fikk 1000 kr mindre i «klespenger»
Kan koste dyrt for kommune-Norge
I avtaleteksten ville arbeidstakersiden blant annet ha inn en setning som understreker at arbeidsantrekket skal være "fullverdig".
"Arbeidsgiver skal dekke et fullverdig arbeidsantrekk som er tilpasset arbeidsoppgaver, arbeidshverdagen og alle årstider."
I dag står det kun at arbeidstøy blir utlevert "etter behov".
– Når det står i avtalen at arbeidstakere skal få det arbeidstøyet «de har behov for», ser vi at dette praktiseres svært ulikt. Vi tror mye av denne forskjellen kan skyldes ulike kulturer mellom for eksempel teknisk sektor og helse/omsorg/oppvekst, sa forhandlingssjef i Unio, Klemet Rønning-Aaby.
KS mente på sin side at "fullverdig arbeidsantrekk" kunne skape betydelig tolkningstvil og milliardkrav for kommunene.
Fakta om forhandlingene:
- KS og forhandlingssammenslutningene LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne kommune, har forhandlet om revisjon av den sentrale generelle særavtalen (SGS) 1002 Arbeidstøy og musikkinstrumenter pr. 1.1.2025.
- I den gjeldende avtaleteksten står det: «Behovet avgjøres av partene lokalt gjennom særavtale. Ved uenighet om behovet gjelder Hovedavtalen del A § 4-5, jf. § 6–2. I de tilfeller det er behov for arbeidstøy, jf. ovenfor, men partene er enige om at det er mest hensiktsmessig at arbeidstaker selv skaffer arbeidstøy, skal det gis refusjon for de faktiske utgiftene. Musikkinstrumenter: Dersom private musikkinstrumenter eller privat utstyr må benyttes i undervisningen ved studieretningen Musikk/Dans/Drama og i undervisningen ved kommunale musikk- og kulturskoler, skal det inngås avtale mellom de lokale parter om dette.»
- Partene gjennomførte forhandlinger 5. desember og 27. januar, men kom ikke til enighet. De møttes i tvist-nemnd i begynnelsen av april.
- Nemnda konkluderte med at nåværende avtale forlenges «uendret for perioden 01.01.2025 fram til hovedoppgjøret 30.04.2026», men med et viktig tillegg «som forplikter partene til å innhente et felles kunnskapsgrunnlag med bistand fra eksternt fagmiljø knyttet til bruken av lokale avtaler om arbeidstøy i forkant av revisjon av særavtalen i 2026. Denne rapporten vil inngå som del av grunnlaget for forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i 2026.»
- Kilde: UDF og KS