Færre barn har ført til nedbemanning og priskutt i kommunale barnehager i Arendal
Det har skapt bråk. PBL krever at den reduserte foreldrebetalingen må medføre høyere tilskudd til de private barnehagene. Nå er saken klaget inn til Utdanningsdirektoratet.
I Arendal kommune har hver femte ettåring «blitt borte» i løpet av fem år.
I 2015 var det rundt 500 ettåringer i Arendal, ifølge Statistisk sentralbyrå. I 2021 var tallet sunket til under 400. Det betyr at langt færre barn begynte i barnehagene i år sammenlignet med for bare få år siden.
Les også: Mindre barnekull gjør at Martine og Ragnhild må forberede seg på tøffere kamp om barnehagejobbene
For private barnehager vil hundre færre ettåringer med fulltidsplass utgjøre over 23 millioner kroner i tapte tilskudd. Så vil selvsagt ikke alle ettåringer gå i en privat barnehage, men Arendal har en klar overvekt av private. Av kommunens 55 barnehager er kun ti kommunalt drevet.
Derfor ble det bråk da politikerne vedtok å redusere foreldrebetalingen med 500 kroner per barn for å lokke flere barn til kommunale barnehager.
– Så langt er det vanskelig å si om det har hatt noen særlig effekt, sier Gunn Alice Andersen, barnehagesjef i Arendal kommune.
Pågående klagesak
Private barnehagers landsforbund (PBL) klagde inn saken på vegne av de private barnehagene i kommunen, fordi de mener den reduserte foreldrebetalingen må medføre høyere tilskudd til de private barnehagene.
– Arendal kommune plikter å fatte nytt vedtak om tilskuddssatser for private barnehager, slik at alle barnehager i kommunen settes i stand til å redusere foreldrebetalingen, sa direktør i arbeidsgiveravdelingen i PBL, Espen Rokkan, til Agderposten tidligere i år.
Statsforvalteren ga imidlertid kommunen medhold, og nå er saken klaget videre til Utdanningsdirektoratet.
Les også: – Vi ser dette som en unik mulighet til å styrke andelen barnehagelærere
– Krevende nedbemanninger
Den fallende etterspørselen etter barnehageplasser har vært en utfordring i Arendal. I 2021 er to kommunale og én privat barnehage lagt ned, til sammen rundt 70 plasser. De gjenværende barna har flyttet over i ledige plasser i andre barnehager.
– Vi har hatt krevende nedbemanninger de siste årene. Heldigvis har vi hatt et godt samarbeid med fagforeningene for å få det til, og vi har funnet løsninger. Men flere ansatte har måttet bytte til andre barnehager, skoler, annet type arbeid eller gått av med pensjon. Det har vært krevende, både for de ansatte som har blitt overtallige og for de barnehagene som mister flinke folk, sier Andersen.
Nå håper hun imidlertid at situasjonen stabiliserer seg framover.
– Jeg er optimist og har tro på at dette snur nå, selv om det skal en del til å komme tilbake til det barnetallet vi har hatt tidligere. Det viktigste er uansett at vi har gode kommunale og private barnehager til beste for barna, sier Andersen.
Spent på 50-prosenten
Nå er hun spent på om regjeringen vil vedta å øke pedagogandelen til 50 prosent i barnehagene, for også det vil koste penger for kommunen.
– Vi har heldigvis allerede god pedagogdekning på rundt 47 prosent i både kommunale og private barnehager. Men å øke til over 50 prosent vil fortsatt koste, så det må følge penger med en slik satsing, sier hun.