«Det er nå eller aldri», tenkte Carina, og sluttet i skolejobb og begynte i industrien
Carina Dyrseth Kalvik (37) jobbet med å undervise ungdommer med spesielle behov i mange år. Nå arbeider hun i den kjempestore fabrikken til Hydro Sunndal på Sunndalsøra, hvor de lager aluminium.
– Jeg har vært barne- og ungdomsarbeider i Sunndal kommune i 15 år, de siste årene på Sunndal ungdomsskole. Jeg følte meg ikke gammel. Men skulle jeg begynne med noe nytt, måtte det bli nå eller aldri, tenkte jeg.
I fjor sommer fikk hun jobb som prosessoperatør i fabrikken Hydro Sunndal, som lager aluminium i svært store mengder, for det meste til bilindustrien og til bygge- og anleggs-industrien. Fabrikken ligger ned mot fjorden og er omtrent på størrelse med hele Sunndalsøra sentrum.
Praksiskandidat
Hun er en av 50 prosessoperatører som har forpliktet seg til å ta fagbrev i kjemiprosess- og laboratoriefaget som praksiskandidat. Hun tar teori i en intensiv periode, som et skoleår, samtidig som hun er i fullt arbeid. Og hun skal arbeide i til sammen fem år før hun skal ta fagprøven.
– Hvordan opplever du å være elev etter så mange år i arbeidslivet på skolen?
– Jeg synes det er litt merkelig å sitte bak pulten igjen. Jeg er jo vant til å ha en annen rolle i et klasserom. Lærerne mine er så flinke til å lære bort, så engasjerte, så kunnskapsrike, at man blir jo helt «med» på det som gjennomgås.
– Før jeg begynte som prosessoperatør, var aldri kjemi og prosess noe jeg tenkte på. Derfor er det bra at lærerne forklarer fagene på en enkel måte, sier hun, som er utdannet barne- og ungdomsarbeider fra før.
HMS, bransjelære, vedlikehold og kvalitetssikring stod på timeplanen de første ukene.
– Forrige time hadde vi flytskjema, sa Carina da Yrke snakket med henne en måned etter at hun begynte med teorien.
– Man får en dypere forståelse for hele prosessen ved å ta denne utdanningen, teori og praksis satt sammen: fra råvare inn i fabrikken til ferdig vare ut av fabrikken, og alle prosesser underveis, poengterer hun.
Stolt av fabrikken
Da hun søkte på jobb i Hydro Sunndal, kjente hun allerede mange som arbeidet der. – De snakket varmt om bedriften.
– Jeg kjente også på at det hadde vært kult å bidra i prosessen frem mot et ferdig produkt. Jeg kjenner jo nå på en stolthet over å være med på produksjonen, det å levere varer til kunder med samme kvalitet som den de bestilte. Med minst mulig CO₂-utslipp, som Hydro har som hjertesak.
Carina så at Hydro Sunndal utlyste 20 stillinger som prosessoperatør i 2023.
– En av kameratene mine lokket meg til å søke. Greit. Jeg søkte. Men denne jobben får jeg aldri i verden, tenkte jeg. Men her er jeg i fullt arbeid.
Mengdetrening
Carina startet i jobben som prosessoperatør 1. juli sommeren 2024 og har lært veldig mye på kort tid.
Som prosessoperatør hos Hydro Sunndal har hun tatt sertifikat for mange forskjellige kjøretøy, som liten truck, stor truck, hjullaster, terminaltraktor og traverskran.
– Å nei, dette går ikke bra. Skal lille meg kjøre de store maskinene der? tenkte jeg. Men det går bra. Alt handler om mengdetrening. Maskinene er ikke så skumle som jeg trodde. Dette er faktisk veldig artig, sier hun.
Programmere
Hennes første arbeidsdag var helt nederst på støperiet, på saga. Der arbeidet hun med pressbolter i aluminium som sendes til andre fabrikker, hvor disse boltene omformes til ting som brukes i bygge- og anleggsbransjen, alt fra dørlister til plater på vegger.
– På saga ble jeg kort fortalt opplært i å programmere den til å kutte, merke, stemple og pakke aluminiumsboltene etter kundens ønske. Boltene kom fra støperiet, via en homogeniseringsovn til saga.
– Det var mye nytt å lære, sier hun.
Senere ble hun en del av «ovns-teamet» inne i fabrikken.
– Første del av opplæringa var ovnsbas. Dette innebærer at man legerer ovner, altså bestemmer «oppskriften» på det som skal være i ovnen, etter kundens ønske. Vi har et dataprogram som hjelper oss å regne ut hvor mye vi må ha av de ulike tilsettingsmetallene. Ovnsbas tar forprøver av det som er i ovnene, for å være sikker på at «oppskriften» blir riktig før det som er i ovnen, støpes.
I en av ovnene i støperiet hvor hun arbeider, er det opp mot 60 tonn når alt er tilsatt. Dette innebærer legering, kaldmetall og flytende aluminium.
Kjører hjullaster
Nå kjører hun for det meste hjullaster når hun er på jobb. I ovnsteamet er det to hjullastersjåfører.
– Den ene har ansvaret for blant annet å tilsette legering og annet kaldmetall i ovnen, før flytende metall kommer tilkjørt fra elektrolysen i en annen del av fabrikken. Den andre «slagger» full ovn: Slagging er, superenkelt forklart, å røre i gryta og fjerne snerken, ler hun.
Under intervjuet med Yrke arbeider hun for det meste med å kjøre hjullaster inne i fabrikken.
Det er som to forskjellige verdener å arbeide med unger og ungdom på skolen sammenlignet med å lage aluminium i fabrikken Hydro Sunndal på Sunndalsøra.
– På Sunndal ungdomsskole arbeidet jeg med elever som hadde spesielle behov. Jeg var assistent til læreren i klasserommet. Ellers hadde jeg egne opplegg med elever som skulle få annen undervisning enn det ordinære.
Arbeidet foregikk mest på dagtid.
Alltid i drift
Fabrikken Hydro Sunndal stopper aldri. Den kjører maskinene døgnet rundt, året rundt. Hun arbeider i en femskift-ordning.
– Jeg synes det er veldig fint å jobbe skift på denne måten, men det hender at det er vanskelig å snu fra nattskift til dagjobbing.
Hydro Sunndal verdsetter ekstra fagbrev, bokstavelig talt. Alle får vanlig tillegg når de tar et fagbrev. Alle får 50 prosent fagbrevtillegg for sitt andre fagbrev. Carina Dyrseth Kalvik får med andre ord ekstra betalt for sitt fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, i tillegg til fagbrevet i kjemiprosess- og laboratoriefaget når den tid kommer.
– Hvordan ser du på fremtiden som prosessoperatør i Hydro Sunndal?
– Jeg har tenkt å arbeide i fabrikken til jeg blir pensjonist, sier prosessoperatør Carina Dyrseth Kalvik.