Lærer Ingvar Kjøl er i streik. De er klare for å streike lenge.

– Vi streiker for en rettferdig og god sak

– År etter år har vi fått dårligere oppgjør enn andre, sier lærer Ingvar Kjøl. Mandag tok han og kollegene ved Gimle oppveksttun skole på seg streike-skjortene.

Publisert Sist oppdatert

Tillitsvalgt Synnøve Kirkebø og resten av de 40 streikende lærerne ved Gimle oppveksttun skole er heldige med været den første dagen av streiken, men hun er motivert for noen dager i skikkelig regnvær også før skolen stenger onsdag.

– Målet vårt er å oppnå kravene, og ikke minst at arbeidsgiver skal anerkjenne den jobben vi gjør. År etter år har vi fått dårligere oppgjør enn andre. Det sliter like mye på oss som at vi får dårligere kjøpekraft, sier hun og får støtte av kollega Ingvar Kjøl.

– Det føles riktig å streike nå. Vi streiker for en rettferdig og god sak, sier Kjøl.

Les også: Utdanningsforbundet varsler opptrapping av streiken over sommeren

Kjøl er kontaktlærer for en av få klasser ved Gimle skole som fikk noe undervisning mandag til tross for at de fleste lærerne ved skolen gikk ut i streik. På den første streikevakten sin fikk Kjøl oppmuntrende kommentarer fra de elevene han møtte.

– De sa at vi skulle kose oss, sier han.

Ikke karakterer før sommeren

– Det er på tide at lærerne blir hørt og verdsatt, sier Monica Bjelde.

Hun er kontaktlærer for en 9. klasse, og nå i streik. Hun er godt motivert for å streike.

– Jeg håper vi får det lønnsoppgjøret og de betingelsene som vi fortjener, og som vi bør ha for å rekruttere nye lærere. Jeg er innstilt på å streike så lenge det er nødvendig, sier hun.

Noen forbipasserende elver kommer med heia-rop.

Mange elever synes kanskje det er helt greit med utvidet sommerferie, men streiken kan blant annet bety at de ikke får karakterene sine før ferien. De går også glipp av en del sosiale aktiviteter.

– Planen min var å bruke disse siste dagene før ferien på å bygge det sosiale miljøet i klassen. Det blir det ikke noe av nå, sier Ingvar Kjøl.

– Det er ikke bare oppbevaring vi driver med disse dagene før ferien. De sosiale aktivitetene er superviktige, supplerer tillitsvalgt Synnøve Kirkebø.

For lærerne blir det et større offer å miste viktig planleggingstid i august hvis streiken vedvarer.

– Oppstarten blir hard for oss. Det har sin pris å streike, men vi gjør det med glød og entusiasme, sier Kirkebø.

Lærerstreiken 2022

I slutten av mai kom partene i kommuneoppgjøret til enighet i lønnsoppgjøret, men med ett unntak: lærerne.

Resultatet var en ramme på 3,84 prosent, som var litt over rammen fra frontfaget på 3,7 prosent. I praksis innebærer resultatet et lønnshopp på mellom 12 000 og 16 800 kroner avhengig av hvilken stillingskategori man er i.

Å komme over frontfagsrammen var et tydelig krav fra arbeidstakersiden før oppgjøret. Likevel stemte Utdanningsforbundet blankt til resultatet, og fikk følge av Skolenes landsforbund og Lektorlaget .

UDF har forklart at de streiker fordi de med lengst utdanning og ansiennitet kommer dårlig ut av lønnsoppgjøret. De peker også på dårlig lønnsutvikling for lærerne over tid.

Les også: Handal om lærerne som lønnstapere:– Uansvarlig av KS

Streikevilje

Leder for Utdanningsforbundet Bergen, Bente Myrtveit, skryter av de streikende lærerne ved Gimle skole.

– Det er ikke noe i veien med streikeviljen ved denne skolen. Her har de streiket mye før. De var også ute i streik i fjor, sier hun.

Hun opplever at mange er klare for å streike også ved andre skoler i området.

– Det har vært en rar periode nå når vi har gått og ventet på å starte streiken. Det er nok mange andre som også gjerne skulle vært i gang, sier hun.

Handal: – Telefonen er på

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal hadde også tatt turen til Bergen mandag. Han holdt appell for de streikende lærerne.

– Jeg håper at dere som skal gå i fronten kjenner at dere har 180.000 lærere, medlemmer av Utdanningsforbundet, i ryggen, sa Handal.

Han mener det var helt nødvendig å streike nå.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal sier han ser skuffet over arbeidsgiversiden.

– Vi er skuffet over arbeidsgiver som nedprioriterer lærerne, og særlig de med lang utdanning og erfaring, sier han.

– Det KS skrev og sa om lærerprofesjonen i forkant av forhandlingene, er alvorlig. De sier at de vil erstatte oss med lærere uten lærerutdanning.

Handal mener dette vitner om manglende ambisjoner for skolen.

– De som faktisk har ambisjoner for skolen, det er de som sitter her, sier han og peker mot de streikende lærerne på Gimle skole.

Handal har inntrykk av at streikeviljen er stor i hele landet.

– Vi vil vise frem styrken til forbundet, sier Handal, og siterer et av slagordene på streike-t-skjortene: «Det er nok nå!»

Han er spent på hva som skjer framover, og forventer at sommeren blir annerledes enn han hadde planlagt før streiken var en realitet.

– Jeg går med telefonen på hele tiden, så det er bare å ringe meg om noen vil gå i dialog, sier han.

Powered by Labrador CMS