Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.

1.000 barnehageansatte ut i streik
Handal: – Helt utrolig at vi må streike for å få de samme rettighetene som ansatte i andre barnehager

I dag går 1007 ansatte fra 112 private barnehager ut i streik.

Publisert

Forrige uke arrangerte Utdanningsforbundet, et av de tre forbundene som nå tar ut medlemmer i streik, et streikemøte. 1.000 møtte opp til det digitale møtet. I dag går like mange barnehagansatte ut i streik, om lag 500 av dem er medlemmer i Utdanningsforbundet.

Ifølge forbundets leder Steffen Handal er streikeviljen stor. Pensjon, sier han, er en viktig sak for medlemmene.

– Jeg synes det er helt utrolig at vi må streike for å få de samme rettighetene som ansatte i andre barnehager allerede har. Vi har helt rimelige krav, sier han til VG.

Les også: Kampen for morgendagens barnehage og skole har for alvor begynt

Mange blir tidlig uføre

Striden mellom Private barnehagers landsforbund på den ene sida og arbeidstakerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta på den andre dreier seg i alla hovedsak om pensjon og hvorvidt PBL-barnehagene skal bli en del av Fellesordningen for privat AFP.

Handal sier det er offentlige midler det er snakk om, som er bevilget til nettopp dette formålet, som skal gå til en anstendig pensjon.

– Det er snakk om et kvinnedominert yrke, hvor mange blir tidlig uføre og ikke engang er i nærheten av å nå vanlig pensjonsalder. Jeg synes det er helt utrolig at vi ikke får gjennomslag, sier han.

Les også: Her er barnehagelærernes vanligste helseplager

PBL på sin side, sier at de ikke har råd til å inngå en slik avtale. De viser til at de i dag har en tjenestepensjonsordning for sine ansatte.

– Den er i sum minst like god som ytelsene i det offentlige, sa kommunikasjonsdirektør i PBL, Marius Iversen til Utdanningsnytt før helgen.

– En innmelding i denne ordninga vil som sagt ha en engangskostnad på 1,4 milliarder kroner. Både framtidige kostander og innholdet i ordninga er uavklart fordi forhandlingene er langt på overtid. Derfor ville det være helt uansvarlig å avtale en slik overgang nå.

Penger igjen i streikekassa

Det har knapt gått tre uker siden lærerstreiken ble avsluttet. Nå er Utdanningsforbundet i konflikt igjen. Handal sier til VG at han håper på forståelse for at det blir en ny streik.

– Jeg må jo bare beklage og håper at de forstår at dette er en viktig kamp, også for fremtiden for de ansatte som hver dag har ansvaret for barna deres, sier han.

Ifølge Utdanningsforbundets nestleder, Terje Skyvulstad, som også leder PBL-forhandlingene, så er det ikke en utfordring for økonomien i forbundet med to streiker så tett på hverandre.

– Er det penger igjen i streikekassa til en barnehagestreik etter nesten 14 uker med lærerstreik?

– Ja, sier Skyvulstad.

Til sammen 1007 ansatte i 112 barnehager i Oslo, Østfold, Trøndelag og Vestlandet er omfattet av streikeuttaket til Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta.

Private Barnehagers Landsforbund organiserer 72 prosent av de private barnehagene i Norge. Oppgjøret omfatter 29.500 ansatte i 1742 medlemsbarnehager.

Powered by Labrador CMS