Streikevaktene er på plass utenfor Lervig Brygge barnehage. F.v. Kwabiah Delphine Ada Anya, Cecilie Ege, Britt Elin Laursen, Nina Helene Giske og Hanne Austheim.Foto: Guro Waksvik
Streikende barnehageansatte: – Får tommel opp fra foreldre
En viktig og nødvendig streik, sier de streikende ved Læringsverkstedet avdeling Lervig Brygge barnehage i Stavanger.
GuroWaksvikTekst og foto
PublisertSist oppdatert
Annonse
I Lervig Brygge barnehage i Stavanger ble 12 ansatte tatt ut i streik fra mandag 17. oktober. Utenfor barnehagen står streikevaktene. Hanne Austheim, Britt Elin Laursen og Kwabiah Delphine Ada Anya, alle i Utdanningsforbundet, vil streike så lenge det er nødvendig.
Annonse
– Pensjon er viktig for oss. Vi ønsker samme pensjonsordning som ansatte i kommunale barnehager og de andre private barnehagene som ikke er i PBL. Vi er taperne. Bestemmer vi oss for å bytte arbeidssted eller gå av tidlig, får vi lite. Det er viktig for oss at vi står sammen om streiken og samarbeider tett med Fagforbundet, sier pedagogisk leder og tillitsvalgt Britt Elin Laursen.
Da det ble brudd i meklingen mellom PBL (Private Barnehagers Landsforbund) og Utdanningsforbundet og Fagforbundet, ble 1000 ansatte tatt ut i streik fra mandag 17. oktober. I Stavanger er totalt 70 barnehageansatte tatt ut i streik. 39 fra Utdanningsforbundet og 31 fra Fagforbundet.
– Vi kjenner på samvittigheten. Barna er der inne, og vi skulle så gjerne vært der sammen med dem. Det er beklagelig at det går ut over dem, sier pedagogisk leder Hanne Austheim.
I Lervig Brygge barnehage er det seks avdelinger og til sammen 102 barn. Barnehagen er inntil videre organisert slik at åpningstidene er redusert. Under streiken holder tre avdelinger åpent, og barna får komme annen hver dag.
– Det er godt organisert. Derfor kjennes det greit å stå på utsiden. De som ikke er tatt ut i streik er på jobb, og vi er sikre på at barna blir godt ivaretatt, sier Laursen.
– Enn så lenge har vi ikke fått en eneste negativ kommentar fra foreldre eller andre forbipasserende. Det er tommel opp. De heier på oss, sier de forstår og støtter oss, forteller Austheim.
– Da ungene gikk forbi, spurte de om hvorfor vi sto her. Jo, det er fordi det er noen som har lovet noe de ikke holder. Lager vi en avtale, må den holdes. Det var barna enige i, sier Laursen.
– En lang og krevende lærerstreik ble nylig avsluttet, og mange skolebarn sto uten tilbud i ukesvis. Hva tenker dere om timingen for en barnehagestreik nå?
– Lærerstreiken handlet om lønn. For oss handler det om en pensjonsordning vi var lovet. Den skulle tre i kraft fra 1. januar 2023, sier Austheim.
– Vi håper ikke streiken trekker ut. Men det viktigste er at vi ikke går ut som tapere. Vi vil ha en livsvarig pensjonsavtale. Det vil utgjøre en del den dagen vi går ut i pensjon, fortsetter Laursen.
Laursen er sikker på at streikeviljen er stor, og hun er forberedt på å kjempe så lenge det trengs.
– Det ser ikke ut til at partene er kommet nærmere hverandre. Det varsles om opptrapping fra i morgen, torsdag 20. oktober. Da kan ytterligere 500 medlemmer tas ut i streik. Men vi gir oss ikke. Vi gjør samme jobben som de andre barnehagelærerne, selv om vi er i PBL, sier Laursen.
De streikende ved barnehagen er delt i to team og bytter på å møte opp utenfor barnehagen morgen og ettermiddag.
– Vi møter også de andre i Utdanningsforbundet daglig for å diskutere virkemidler og strategi. I dag har vi hatt markeringer i byen, og vi har utstyrt flere av byens statuer med t- skjorter for å synliggjøre streiken. Vi vil fortsette med ulike markeringer så lenge streiken varer, lover Laursen.