Henning Aasen oppforder de som er i tvil til å velge yrkesfag
— Hvis du er i tvil, så velg yrkesfag, oppforder lærlingkoordinator, Henning Aasen.
Henning Aasen ser stoltheten hos lærlingene som tar fagbrev i Forsvaret, og han er opptatt av at Norge trenger flere dyktige fagarbeidere i framtiden.
Det er mange unge som fortsatt får høre at «er du i tvil om hva du skal bli, så velg studiespesialisering». Henning Aasen er av en annen oppfatning. Han er lærlingkoordinator i Forsvaret for fylkene Innlandet og Møre og Romsdal, og har ansvaret for 48 lærlinger. Til daglig holder han til i Elverum, der det blant annet er mulig å utdanne seg til børsemaker. Dette er et verneverdig fag, som avsluttes med svenneprøve over tre uker.
Hans klare utdanningsråd til unge som er i tvil, lyder: – Velg yrkesfag, så kan du bygge på i ettertid, hvis du har behov for det.
Trenden har snudd
Koordinatoren ser at trenden har snudd. Han tror en av grunnene er at det har skjedd en endring i politiske holdninger. Samtidig er det blitt mer blest om fagene, og de unge inspireres av konkurranser som yrkes-NM og yrkes-VM.
– Vi ser også at lærlingene blir fornøyde. De kommer inn i et godt arbeidsmiljø med rutiner og oppfølging og i tillegg tjener de penger. Dette resulterer både i trygghet og stolthet, sier Henning Aasen.
I Innlandet er det et stort marked for fagarbeidere som kan produsere, og Aasen tror det kan bli vanskeligere å importere den arbeidskraften som mangler i framtiden.
Må ha faginteresse
– Hva kjennetegner en god lærling?
– Faginteresse! Det er ikke så viktig hva han eller hun kan, men hva vedkommende har tenkt å lære. Har du gode holdninger, kan du bygge fagkompetanse, bli god på noe og se resultater.
Den militære delen har også innvirkning på lærlingene.
– De må være med på noe som bringer dem ut av komfortsonen. Dette skaper mestringstro, som de vokser på, sier lærlingkoordinator Henning Aasen.
Skal du være lærling i Forsvaret, er det en fordel å være i god form. Da går alt lettere, og i læretiden er det en del av tjenesten å trene minimum to timer i uka. Det er også fysiske tester på sesjon og underveis i tjenesten.