Henrik Owe og Julie Lundberg lager mat til over tusen hver dag.Kari Kløvstad.
Her lager lærlingene mat til nesten 1200 hver dag
Synes du at det kan være stressende å lage mat til familien? I messa på Setermoen kommer det daglig mellom 1100 og 1200 personer og benker seg ved matbordene, så her gjelder det å tenke stort.
KariKløvstad
PublisertSist oppdatert
Annonse
Forsvaret er Norge største lærlingsbedrift. Yrke har i en reportasjeserie sett på hvordan det er å være lærling i militæret. Denne artikkelen er en del av serien.
Annonse
– Er du punktlig, pliktoppfyllende og interessert i kokkefaget, så er mye gjort. Det er også greit å ha ambisjoner, sier Anne Line Vassbakk Løyning, som er kjøkkensjef på Setermoen.
Setermoen, som ligger i Bardu kommune, sør i Troms og Finnmark fylke, er Norges største leir for Hæren. Her har Løyning ansvaret for sju lærlinger, fordelt på kokk og institusjonskokk. Men hun er bekymret for rekrutteringen, og selv om ingen bedrifter i landet tar imot flere lærlinger enn Forsvaret, mener Løyning at også de burde hatt flere lærlinger i disse fagene.
På kjøkkenet på Setermoen får lærlingene øvd seg på mer enn bare hverdagsretter. De er også med å lage mat til både bataljonsfest, julebord og andre finere tilstelninger. Men på grunn av koronapandemien er det nå langt mellom stolene der soldater og befal spiser.
Fiskesuppe på menyen
Kokkelærlingene Henrik Owe og Julie Lundberg er to av dem som daglig lager mat til mellom 1100 og 1200 personer på Setermoen. Fiskesuppe med focacciabrød er noe av det som står på menyen.
Henrik forteller at han måtte bestemme seg raskt da han fikk tilbud om læreplass i Forsvaret.
– Jeg hadde vært på sesjon, bestått testene og vært inne til samtale. Derfor visste jeg at jeg skulle ut i førstegangstjeneste. Spørsmålet nå var om jeg ville ta læretiden min der eller i det sivile? Avgjørelsen min ble at det var like greit å slå to fluer i en smekk, men den ettermiddagen visste jeg ikke hva jeg svarte ja til, forteller 19-åringen som har gått på Rosenvilde videregående skole i Bærum.
Akkurat nå har han laget en lekker sjokoladekake som fordeles på asjetter før stykkene får et lett melisdryss.
Da 19-åringen hadde bestemt seg, ville han gjerne til Nord-Norge, og han var glad han ikke havnet en time hjemmefra.
– Jeg hadde hørt om Setermoen på radioen og sett bilder av fine fjell. Men jeg måtte se på Google Maps for å finne ut hvor det var, og jeg hadde aldri sett en ordentlig militærleir annet enn på film, da jeg gikk av flyet i august i fjor.
Kokkelærlingen tar med seg erfaringene fra rekruttskolen og ikke minst det smått beryktede beretløpet.
– Mange var skikkelig i kjelleren. Vi snufset, sov og gikk, gjerne samtidig. Når soldatene her på Setermoen kommer til middag, skitne, svette og leie, har vi alle vært der, og jeg synes ikke like synd på dem, sier han.
– Har du framtidsplanene klare?
– Det blir noe med mat. Jeg skal først ut herfra med fagbrev, og så har jeg tenkt å ta påbygg, så får vi se, sier Henrik, som har kost seg mye med å lage desserter.
Nå venter andre oppgaver i læreplanen.
Annonse
Glad i mat
Julie Lundberg og Henrik Owe jobber side om side som andre-årslærlinger.
Julie forteller bestemors boller var noe var noe av grunnen til at hun valgte restaurant- og matfag.
– Jeg er glad i mat, og så likte jeg så godt å bake boller med bestemor da jeg var liten, sier hun.
Nå er planene klare. Den 10 år gamle Narvik-jenta, skal bli institusjonskokk, og da gjelder det å kunne tenke stort, også i matveien. Setermoen er Norges største hærleir, så mye større blir det ikke.
– Jeg har mange tanke om hva jeg har lyst til å gjøre som institusjonskokk etter at jeg har tatt fagbrevet, men jeg får se an de tilbudene jeg får, sier Julie Lundberg, før hun legger til:
– Det hadde vært gøy å prøve seg på båt, ute på de store havene.