Utdanningsforbundets Thom Jambak og hans kolleger er glad for at fraværsgrensa gjeninnføres.
Foto: Utdanningsforbundet
Lærerne godt fornøyde med at fraværsgrensa gjeninnføres
Ifølge Utdanningsforbundet er lærerne glade for at unntakstilstanden er over. Elevorganisasjonen derimot, er skuffet over kunnskapsministeren.
– Det har vært en stri tørn for lærere og ledere i videregående å få elever til å møte opp til undervisningen i vårsemesteret, spesielt i russetiden. Det har blitt enda tydeligere i dette vårsemesteret hvor viktig fraværsgrensen har vært og hvor godt den har fungert, sier Thom Jambak i Utdanningsforbundet.
Jambak sitter i forbundets sentralstyret og er leder for kontaktforum for videregående skole.
Ifølge ham melder tillitsvalgte om at lærerne i videregående skole er veldig fornøyde med at fra i høst gjelder fraværsgrensa som før: Har eleven mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, får hen ikke karakter.
Bidratt til mer nærvær
Regjeringen gjeninnførte fraværsgrensa for videregående elever 11. oktober i fjor, etter ett år uten grense for fraværet. Men i begynnelsen av november ble fraværsgrensa igjen fjernet. Det skjedde blant annet etter at elever dukket opp syke på skolen i frykt for å miste karakterer.
Nå er hverdagen stort sett tilbake, så etter sommerferien gjeninnfører regjeringen de vanlige fraværsreglene på ungdomsskolen og i videregående skole. Det varslet kunnskapsminister Tonje Brenna allerede i november. Det betyr at de ordinære reglene for dokumentasjon og fravær igjen gjelder fra skolestart.
Det betyr at ved fravær over 10 prosent i et fag vil elevene trenge dokumentasjon. Gyldig dokumentasjon etter reglene om fraværsgrensen er legeerklæring eller dokumentasjon fra annen sakkyndig, som for eksempel fysioterapeut, tannlege, psykolog eller helsesykepleier.
– Vi vet at fraværsgrensa har bidratt til at elevene er mer på skolen, men vi ser også at fraværsreglene slik de er i dag, har sine utfordringer. Derfor må vi hele tiden arbeide med å se på hvordan vi kan forbedre reglene slik at de bidrar til mest mulig tilstedeværelse for elevene, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.
– Fraværsgrensen fungerer
Høyres skolepolitiske talsperson og tidligere kunnskapsminister, Jan Tore Sanner, er glad for at regjeringen gjeninnfører fraværsgrensa.
– Høyre har bedt regjeringen om dette siden februar. Fraværet av fraværsgrensen og ingen eksamen har bidratt til at mange stoler har stått tomme i norske klasserom. Mange elever har mistet viktig undervisningstid, sier Sanner i en kommentar.
Han sier at det ikke er noen tvil om at ordningen fungerer.
– Elevene er mer på skolen, de lærer mer og får bedre karakterer. Når regjeringen nå varsler en ny gjennomgang av fraværsgrensen er det avgjørende at det ikke medfører at den svekkes, sier Sanner.
Lite fornøyde elever
I Elevorganisasjonen er de derimot ikke like fornøyde.
– Vi er skuffet over at regjeringen ikke brukte tiden fra november på å utforme bedre fraværsregler, som de sa de skulle gjøre, sier påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Aslak Berntsen Husby til VG.
– Enhver fraværsgrense som stryker elever med høyt fravær, anerkjenner ikke at fravær er et symptom på større problemer, ikke et problem med latskap hos elevene, legger han til.
– Lytt til lærerne
Utdanningsforbundets Thom Jambak understreker at de nå håper å slippe en politisert debatt.
– Det som blir viktig fremover er at fraværsgrensen ikke politiseres og blir en del av et politisk spill, slik jeg synes det er tendenser til nå, sier han.
– Kunnskapsministeren bør ta erfaringene fra lærerne i videregående skole med seg og lar dem veie tungt før det tas en avgjørelse om eventuelle endringer i forskriften.