Barnehageeiere må betale tilbake 3,4 millioner kroner
Over to millioner kroner i styrehonorarer og ferieleilighet i Tyrkia har vært blant tingene tilsynsmyndighetene har reagert på. Nå har Utdanningsdirektoratet fastslått at millioner må betales tilbake.
Det melder Fredrikstad Blad. Etter et tilsyn med Gråtass barnehage AS i Fredrikstad kommune i 2020, krevde statsforvalteren, tidligere Fylkesmannen i Oslo og Viken, fire millioner kroner tilbakebetalt som de mente var brukt i strid med lovverket.
Blant annet handlet det om at eierne hadde bevilget seg 2,2 millioner kroner i styrehonorarer over en femårsperiode, utgifter til biler og at de hadde kjøpt ferieleilighet i Tyrkia gjennom barnehageselskapet.
– Regelverksbruddene er etter vår oppfatning svært alvorlige, skrev Fylkesmannen i Oslo og Viken i vedtaket som kom i 2020.
Klaget til topps
Tilsynet ble satt i gang etter at Kunnskapsdepartementet i 2018 ba flere fylkesmenn om å granske økonomien i flere navngitte barnehager, blant dem Gråtass barnehage.
Eierne, Arild Andersen og Jon Petter Andersen, mente tilsynsrapporten var full av feil og klagebehandlingen gikk helt til topps i systemet, til Utdanningsdirektoratet.
Nå har Utdanningsdirektoratet kommet med en endelig avgjørelse, og i all hovedsak opprettholder de tilbakebetalingskravet fra statsforvalteren, selv om kravet er redusert fra fire millioner til 3,4 millioner kroner. 1,7 millioner kroner dreier som om tilbakebetaling av styrehonorarer.
– Vi har ikke tatt ut en krone i utbytte, men styrehonorarene er fastsatt etter hvor mye vi har jobbet. Hvis vi i stedet hadde tatt ut utbytte, ville totalbeløpet faktisk blitt høyere, sier Jon Petter Andersen, styreleder i Gråtass barnehage, til Fredrikstad Blad.
For høy lønn og styrehonorar
Noe av tilbakebetalingskravet handler om at eierne, som er snekkere, har ansatt seg selv som daglig leder og teknisk ansvarlig i hver sin 50 prosent stilling, ifølge Fredrikstad Blad. Utdanningsdirektoratet mener jobben de utførte ikke var i samsvar med stillingsbrøken.
Også styrehonorarene på 2,2 millioner kroner over fem år har først og fremst gått til de to eierne.
Eierne mener på sin side at måten de har løst disse tingene på har spart barnehagen for penger.
Utdanningsdirektoratet er endelig klageinstans i saken. Eierne sier til Fredrikstad Blad at de mener tilsynsrapporten er full av feil, og at de nå vurderer å ta saken inn i rettssystemet.