Høyesterettsbygningen i Oslo.

Høyesterett: Utestenging av student for selvplagiat var ugyldig

Beslutningen om å utestenge en student for selvplagiat ved Høgskolen i Innlandet i 2021 var ugyldig, fastslår Høyesterett.

Publisert

– Høyesterett uttaler at studenten objektivt sett handlet i strid med forskriften som den gangen gjaldt for eksamensbesvarelser. Handlingen kan likevel ikke anses som fusk fordi den skjulte gjenbruken i dette tilfellet ikke var rettsstridig, skriver Høyesterett i en pressemelding.

Studenten tok høsten 2021 ny eksamen i et emne hun tidligere hadde strøket i, og i forbindelse med sensuren ble det gjennomført plagiatkontroll. Her ble det avdekket tekstlikhet med besvarelsen hun tidligere hadde levert.

Studenten hadde gjenbrukt to avsnitt fra sin tidligere besvarelse uten at denne var oppgitt som kilde. Hun fikk eksamen annullert og ble utestengt i to semestre. Videre ble hun fratatt retten til å gå opp til eksamen ved alle universiteter og høyskoler i to semestre.

Studenten oppnådde ikke dobbel uttelling for samme faginnhold, ifølge Høyesterett. Når teksten som gjenbrukes, stammer fra en underkjent eksamensbesvarelse, slår ikke begrunnelsen for forbudet til.

Loven og forskriften er siden besvarelsen også endret. Høyesterett har også lagt en viss vekt på dette.

Studenten tapte først saken mot Kunnskapsdepartementet i Oslo tingrett, men ble frikjent av Borgarting lagmannsrett.

Powered by Labrador CMS