Sverige utvider ferieskolen for elever som henger etter faglig
Det er stor skepsis til at Riksdagen i Sverige nylig utvidet ferieskolen for grunnskoleelever med svake resultater ei uke. – Ferieskolen er et nederlag for svensk skole, sier en forsker.
Svenske avgangselever i grunnskolen har hatt rett til to uker med ferieskole hvis de har så dårlige karakterer at de ikke kommer inn på videregående skole. Etter ferieskolen får de en ny sjanse med en ny eksamen.
1.juni utvida Riksdagen ferieskolen med ei uke, og ga også mulighet for ferieskole for svake elever i lavere klasser.
Avisa «Läraren» skriver at bare 19 prosent av de som går på sommerskolen klarer å forbedre karakterene sine så mye at de kommer inn på videgående skole. Samtidig referer avisa til andre undersøkelser som viser at 70 prosent av dem som lykkes i å forbedre karakterene likevel faller gjennom når de kommer over i videregående. Det betyr at 94 prosent av dem som går ut av ungdomsskolen med for dårlige karakterer til å komme videre ikke har noe utbytte av ferieskolen. Ferieskole gir ikke langsiktig effekt.
– Politikerne burde arbeide for et likeverdig finansieringssystem i skolen i stedet for å drible fram antallet ferieskoleuker, sier Johanna Jaara Åstrand, leder i Lärarförbundet til "Läraren".
– Ferieskolen er et nederlag for svensk skole, sier forsker Åsa Morberg.
Ingen klarer kravet
En undersøkelse «Läraren» har gjort viser at i en håndfull kommuner klarer riktignok halvparten av elevene provene etter skole to ekstra uker i juni. Men i mange andre kommuner klarer ingen det.
I et intervju med «Läraren» avviser skoleminister Lina Axelsen Kihlblom at sommerskolen er en bjørnetjeneste for svake elever.
– Jeg synes ikke vi skal se det slik. Ja, det er mangel på kvalifiserte lærere, men vi må gjøre det beste ut av det. Vi arbeider for å få flere inn i læreryrket og med å gjøre det mer attraktivt, sier hun.
Utvidelsen av sommerskolen som Riksdagen vedtok 1.juni vil koste 22 millioner svenske kroner i året. Den nye loven trer i kraft 1. juli. Ikke bare sommerferien, men også andre ferier kan brukes til ferieskole.