Kontaktlærer Thor Ingvar Bjerke har baking i blodet. Her med et nytt brett boller.Foto: Kari Kløvstad
Bakevarene til Ingvar og elevene går unna som varmt hvetebrød
Alle har hørt uttrykket. Men du forstår virkelig hva det betyr når du kjenner lukten av nystekt bakverk og ser køen av kunder som strekker seg ut døra til utsalget på Åssiden videregående skole.
KariKløvstadtekst og bilder
PublisertSist oppdatert
Annonse
Det lå nesten i kortene at faglærer Thor Ingvar Bjerke
skulle bli baker.
Annonse
– Det var far som stiftet Sigdal bakeri, og som 15–16-åring
er det enkelt å velge noe du har kjennskap til.
Etter noen år i bransjen fant Bjerke ut at han ville utdanne
seg til yrkesfaglærer, og han har vært ansatt på Åssiden videregående skole
siden 2009.
Brødene er ferdighevet og skal snittes i toppen før de fortsetter inn i ovnen. Eleven William Ulvestad Krogsund og kontaktlærer Thor Ingvar Bjerke samarbeider.Kari Kløvstad
– Hvilke egenskaper er gode å ha hvis du vil bli baker
eller konditor?
– Du må være nøye, og fremfor alt må du ha interesse for
faget. Vi ser stor forskjell på vg1 og vg2, for det skjer en stor utvikling når
de unge har bestemt seg for hva de vil, sier kontaktlæreren.
I klassen har han
14 elever, og det er en god blanding av gutter og jenter. Bjerke mener det er
læreplasser å få, bare elevene har gjort det forarbeidet på skolen som trengs.
Baking i lufta
Vi er altså på Åssiden videregående, og det er dag for bakst.
Katrine Langeland Goodchild pynter bollene med rosa bringebærkrem.Kari Kløvstad
Forberedelsene har vært hektiske. Elevene og lærerne på vg2
baker og konditor vet at når de åpner bakeriutsalget sitt, blir det
storinnrykk.
Meldingen er spredd både på Facebook og via venner, og folk kommer
fra nær og fjern for å sikre seg noen av godbitene.
De røde rosene stråler på marsipankakene, hvetebollene
dekoreres med rosa bringebærkrem, og solskinnsbollene får et lett dryss med
melis på toppen.
Store brett med wienerbrød og hvetestenger plasseres i
hyllene, og det må være kanelsnurrer nok, for her kommer det til å gå unna.
Fristende duft
Den fristende lukten fra nystekte brød og
kaker fyller hele etasjen, og mer er på gang.
Surdeigsbrød.Kari Kløvstad
Kontaktlærer Thor Ingvar Bjerke retter på den svarte lua,
feier raskt smuler av arbeidsbordet og tar et overblikk over situasjonen.
Ferdighevede surdeigsbrød må ut av kurvene, snittes i toppen og inn i ovnen.
William Ulvestad Krogsund går løs på oppgaven, sammen med
læreren. Den ivrige eleven gleder seg over å ha fått læreplass på Lampeland
bakeri og konditori etter skoleåret, og liker spesielt godt å bake brød og
annen gjærbakst. Nå får han virkelig prøvd seg.
Annonse
Koker i utsalget
Oppgavene er fordelt. To elever tar imot
bestillingene, finner varer og legger brød, hvetebakst og kaker i poser. En
annen betjener kassa.
Fra utsalget åpner, er det fullt trøkk, og køen rekker
konstant mange meter utenfor døra, for nye kunder strømmer på når de som har
handlet, kommer ut.
– Jeg tar ei sjokoladekake og en pose boller, og har dere
flere surdeigsbrød?
Fristelsene er så mange at flere har vanskelig med å
begrense seg.
Kontaktlærer Thor Ingvar Bjerke må forte seg å fylle på med flere skolebrød og wienerbrød i hyllene.Kari Kløvstad
– Det begynner alt å bli glissent i hyllene, så vi må være
raske med å fylle på flere brett og bære dem ut. Pass på brødene i ovnen og
husk å rydde litt rundt der dere holder på.
Kontaktlæreren kommer med noen enkle beskjeder, og elevene
tar ansvar for at alt skal gli så greit som mulig.
Utsalget gir elevene trening i å produsere større mengder og
ikke bare til seg selv, og forberedelsene har pågått i flere dager. Erfaringene
med å behandle kunder kan de også få nytte av i arbeidslivet. Det meste av
inntektene går tilbake til klassen.
På enden av et bord står en langpanne med lunsjmat og blir
kald. Elevene er så opptatt av å bake og drive butikk at de har helt glemt å
spise.