![Elever demonstrerte foran Stortinget.](https://image.utdanningsnytt.no/429057.webp?imageId=429057&x=0.00&y=7.14&cropw=100.00&croph=85.71&width=960&height=548&format=jpg)
Nordtun: Regjeringens mål er at Norge skal utdanne fagarbeiderne vi trenger
I et direkte svar til Abid Raja om elevdemonstrasjonen utenfor Stortinget, svarer kunnskapsministeren at regjeringens mål er å utdanne de fagarbeiderne som trengs for fremtiden.
Venstres utdanningspolitiske talsperson Abid Raja stilte skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) etter at flere elever demonstrerte utenfor Stortinget fordi de mangler læreplass.
"Hvordan mener statsråden at elevenes mangel på læreplasser samsvarer med ambisjonene for fullføringsreformen og deler statsrådene elevene og lærernes bekymringer for mangel på læreplasser?", spurte Raja kunnskapsministeren.
Nå har Kari Nessa Nordtun svart.
"Regjeringens mål er at Norge skal utdanne fagarbeiderne som trengs i framtiden. Derfor er det gledelig å konstatere at aldri før har så mange søkt seg til yrkesfag som i år. Vi ser også at rekordmange oppnår fag- eller svennebrev. Regjeringen har tatt en lang rekke grep for at flere skal fullføre videregående, og innsatsen fortsetter framover med full styrke," skriver hun.
Nordtun viser til at med ny opplæringslov gjelder fullføringsretten, og at det er fylkeskommunen som har ansvaret for å tilby videregående opplæring, også for de som ikke får læreplass.
![Bertine Osdeid i demonstrasjonen foran Stortinget.](https://image.utdanningsnytt.no/429055.webp?imageId=429055&width=960&height=548&format=jpg)
I slutten av januar demonstrerte et femtitalls elever og lærere foran Stortinget i protest mot at flere elever på informasjonsteknologi og medieproduksjon ikke har fått læreplass. Nå arbeider elevene i elevbedriften TRim Media UB på Bjørnholt videregående skole i Oslo. Målet er at de skal ta fagbrev på skole. Men samtlige Yrke snakket med under demonstrasjonen, sa at de heller ville vært ordinære lærlinger på vanlig lærlingkontrakter med vanlig lærlinglønn.
"Gi oss læreplass", skrek ungdommene, eller som elev Bertine Oseid sa det til Yrke:
– Jeg fikk en 6-er for oppgaven min i medieproduksjon, jeg søkte ti læreplasser, men fikk ikke kontrakt. Så takket jeg ja til plass i elevbedriften på Bjørnholt og tar fagbrev på skole.
Fra bakken til himmelen
– Jeg forsøker å komme meg fra bakken til himmelen, sier hun, og gjentar:
– Jeg vil ikke ta påbygg, jeg vil ikke ta studiespesialisering, jeg vil bare jobbe med det jeg brenner for!
Demonstrasjonen fikk blant andre Venstres nestleder Abid Raja til å reagere. Til Yrke sier Raja:
– Skikkelig trist
– Jeg synes det er skikkelig trist å se på at disse ungdommene må stå utenfor Stortinget for å kreve det som egentlig burde være selvskrevent. De vil bare jobbe med det faget de brenner for, og da må vi politikere sørge for at de får nettopp det! Denne regjeringen har siden de tok over snakket om at de skal levere krafttak for lærlingene, de har til og med sagt i regjeringsplattformen at de skal sikre læreplass til alle kvalifiserte ungdommer etter vg2, uten at vi har sett så mye til det. Det er for dårlig.
I sitt svar skriver kunnskapsministeren at det er sammensatte årsaker til hvorfor elever ikke får lærlingplass.
"I noen utdanningsprogram er tilgangen konjunkturavhengig og påvirker lærebedriftenes evne til å ansette lærlinger etter vg2", skriver hun.
Hun viser også til at regjeringen vil stille strengere krav til bruk av lærlinger når bedriftene skal arbeide for det offentlige, i den såkalte lærlingklausulen.
"De siste årene har om lag 8 av 10 fått læreplass. Jeg er glad for at svært mange yrkesfagelever får en lærekontrakt i en lærebedrift, men vi er langt fra i mål. For i 2023 var det om lag 5 600 søkere som sto uten læreplass, hvorav 3 799 var ungdom", heter det i svaret fra Kari Nessa Nordtun.