Kicker

I Villa Matilda barnehage har de persiske tepper på gulvet og lysekroner i taket

Interiøret i barnehagen i Arendal står i stil med det 150 år gamle bygget.

Publisert Sist oppdatert

Villaen som ligger på bakketoppen overfor Arendal sentrum, er i sveitserstil og over 150 år gammel. Ute vitner den store trebygningen om ærverdighet, inne blir vi møtt av blide barn, liv, røre og ytterklær som ligger hulter til bulter og venter på å bli sortert. De solide dobbeltdørene inn til biblioteket, spisesalen, dansesalen og andre rom er fra byggeåret 1870. Det er også både møbler, lysekroner, tapet og farger.

Lysekroner, tapet, farger og møbler er fra byggeåret 1870, Det er også solide dobbeltdører som fører inn til biblioteket, spisesalen, andre rom og her; dansesalen.

Lilo Slotta Rosland (4) og Ellie Sofie Matre (4) elsker å danse. De kler på seg selv og viser oss hvordan en ballerina beveger seg. I barnehagen har en danser, en musiker, en kunstner samt dramapedagoger og teaterutdannede timer med barna.

Inne blir vi møtt av blide barn, liv, røre og ytterklær som ligger hulter til bulter og venter på å bli sortert. Pedagogisk leder Siri Matre er på vei inn med barna etter lek ute. Tiril, Sara Pauline, Nora, Maria , Lillie- Marie, Pranit og Mira.

Som teaterbarnehage setter Villa Matilda kunstfagene, drama, teater, forming, musikk og dans i fokus. Gjennom teaterpedagogikk lærer de blant annet barna å bli trygge i seg selv. Her kommer Klaus ut mens Mira (3) og Kornelius (3) leker i sklia.

Omgivelsene gjør barnehagehverdagen magisk, mener styrer Lene Pedersen.

Her kan personalet ta en velfortjent pause.

– Vi ser ofte at barn bare sitter ved matbordet og ser i lysekrona og bare forsvinner i en fantasiverden. Det gir en helt ny, estetisk dimensjon som skaper liv, magi, fantasi og kreativitet. Og det er fint, vakkert – man får litt wow-følelse. Det er herlig å omgi seg med sånt. Jeg blir jo aldri lei av det. Jeg ser det på nye måter hele tiden, også når vi opplever det sammen med barna. De kommer inn med store øyne og beundring, kikker og studerer masse.

Rundt omkring i alle rommene er det antikke ovner som fyres i på ekstra kalde dager. Hele bygningsmassen er varmet opp med jordvarme, så til tross for at huset er gammelt, har ikke strømregningene tatt helt av.

– Vi merker jo forskjell, men det er ikke noe ekstremt selv om det er et gammelt hus, fordi vi har det anlegget. Det hjelper mye, sier styrer.

At huset er gammelt og verneverdig, har sine utfordringer, innrømmer Lene Pedersen.

Inne blir vi møtt av blide barn, liv, røre og ytterklær som ligger hulter til bulter og venter på å bli sortert. Pedagogisk leder Siri Matre er på vei inn med barna etter lek ute. Tiril, Sara Pauline, Nora, Maria , Lillie- Marie, Pranit og Mira.

– Det er mange regler. Det er både verneverdig og en barnehage, så vi har regler også for å drive barnehage. Det er klart at det kan by på utfordringer. For eksempel at i rom skal det være to rømningsveier. Eller at i noen rom kan du ikke ha dører som ikke går igjen automatisk. Så skal du samtidig bevare gamle dører. Det er mange ting man ikke tenker over, som man må ta hensyn til og ta vare på. Man må strekke seg litt ekstra, sier Lene Pedersen.

Powered by Labrador CMS