Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Vurderer å fjerne digitale ferdigheter som grunnleggede ferdighet

Kunnskapsministeren Kari Nessa Nordtun ber Udir vurdere konsekvensene av å ta bort digitale ferdigheter som en av de grunnleggende ferdighetene for de yngste elevene.

Publisert Sist oppdatert

– Norske elever skal fortsatt utvikle god digital kompetanse. Det har likevel vært stilt altfor få kritiske spørsmål ved digitaliseringen av norsk skole, spesielt for de yngste elevene. Det er på tide å trekke i bremsen. Vi må være «føre var» og tone ned bruken av digitale verktøy blant de aller yngste elevene, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Siden 2006 har digitale ferdigheter vært én av fem grunnleggende ferdigheter i skolen, sammen med lesing, skriving, regning og muntlige ferdigheter. Nå vurderes det å fjerne dette for de yngste elevene.

– Elevene må få konsentrere seg mest mulig om ferdighetene som er grunnleggende for all læring – lesing, skriving og regning. På de laveste trinnene må også elevene få tid til å bli trygge på skolen, på læreren og medelevene sine og få oppleve en aktiv skolehverdag – og få seg venner, sier Nordtun.

Utdanningsdirektoratet blir bedt om å foreslå tiltak for en mer balansert bruk av digital teknologi på 1.–4. trinn, og vurdere konsekvensene av å fjerne digitale ferdigheter som en grunnleggende ferdighet. Fristen er satt til midten av mai.

– Lærerne kan fortsatt bruke digitale verktøy når det styrker læringen. Men jeg mener det er få gode argumenter for å bruke digitale verktøy i undervisningen med barn som er 5–6 år gamle, eller for at grunnleggende digitale ferdigheter skal være nødvendig så tidlig i skoleløpet. Så skal de barna som av ulike grunner trenger digitale læremidler eller hjelpemidler i undervisningen selvfølgelig fortsatt få det, sier Nordtun.

Powered by Labrador CMS