Foto: Jørgen Jelstad
Vil gi lærere bedre vern i arbeidsmiljøloven
Arbeidsminister Tonje Brenna vil ha like strenge krav til det psykosisiale som fysiske miljøet på arbeidsplassene
Fredag legger regjeringen frem et forslag om å endre arbeidsmiljøloven.
Nå skal kravene til psykososiale arbeidsmiljøet bli mer likt reguleringen av det fysiske arbeidsmiljøet.
Lovendringen skal gi yrkesgrupper som møter vold, trusler eller andre forhold som ofte fører til utmattelse, et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Dette berører spesielt yrker som lærere i skoler og barnehager, sykepleiere og politi.
Ifølge arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) er det i dag uklare eller motstridende krav og forventninger, tidspress og emosjonelle krav og belastninger i arbeidet med mennesker.
– Dette er et stort og viktig løft for noen av de største arbeidsgruppene vi har. Hvis vi jobber i industrien, tar vi for gitt at vi har vernesko, hjelm og gode HMS-rutiner. Men hvis du jobber i helse og oppvekst eller med mennesker, kan vi ikke ta det samme for gitt, sier Brenna til Aftenposten.
– En milepæl
Unios leder Steffen Handal sier en ny arbeidsmiljølov vil få stor betydning for deres medlemmer.
– I mange år har Unio kjempet for å endre arbeidsmiljøloven. Det har vi gjort for at det psykososiale arbeidsmiljøet skal få større plass og større vekting i loven. Det trengs for alle som står i yrker som jobber med mennesker, og for alle dem som opplever store emosjonelle krav og belastninger, sier Handal.
Han kaller lovendringen en «milepæl for arbeidsmiljøloven» og for likestilling.
– Fordi dette rammer typisk kvinnedominerte yrker og kvinner spesielt. 1 av 5 av medlemmene våre svarer at de har hatt sykefravær knyttet til disse belastningene, sier han.