Britiske lærere får høyere lønn

Underskuddet i det britiske statsbudsjettet har ikke vært høyere siden 1960-tallet, men finansministeren varsler gode nyheter for landets lærere.

Publisert

Den nye britiske finansministeren Rachel Reeves varsler store kutt for å dekke det de kaller et nylig oppdaget budsjetthull på 22 milliarder pund arvet fra de konservative.

Reeves varslet mandag blant annet at en rekke planlagte utbygginger av veier og sykehus skal droppes eller utsettes, og at millioner av pensjonister mister energisubsidiene sine til vinteren. De skal nå bare gå til dem som trenger det mest.

– Hvis dette hullet ikke blir dekket inn, ville budsjettunderskuddet øke med 25 prosent i år, sier Reeves og varsler vanskelige beslutninger framover både når det gjelder kutt og mulige skatteøkninger.

Reeves kunngjorde samtidig avtaler om lønnsøkning for store grupper offentlig ansatte som lærere og leger. Viktigst sier hun er en avtale med legenes fagforeninger for å gjøre slutt på langvarige streiker i helsesektoren.

Underskuddet på det britiske statsbudsjettet er nå kommet opp i nesten 100 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, det høyeste nivået siden 60-tallet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS