Palestinske barn blir sendt ut for å hente mat eller vann til familiene sine som bor i teltleirer i Deir al-Balah, istedenfor å bli sendt til skolen.

Gazas barn har ingen skoler å gå til

Palestinske Moataz skulle denne uken ha begynt i 10. klasse. Men istedenfor å gå til skolen, måtte han hente vann til familien som bor i et telt på Gazastripen.

Publisert Sist oppdatert

Det nye skoleåret i de palestinske områdene startet offisielt mandag, men skoleklokkene ringer ikke inn for barna på Gaza.

Det har krigen og dens ødeleggelser og stadig nye evakueringsordre fra Israel gjort umulig.

52.000 barn skulle nå ha begynt i første klasse. 625 000 skolebarn skulle ha fortsatt sin skolegang, ifølge det palestinske utdanningsdepartementet.

Måtte hente vann

Umm Zakis 15 år gamle sønn Moataz skulle altså ha begynt i 10. klasse. Istedenfor å sette seg på skolebenken, måtte han gå en drøy kilometer for å hente vann til familien som bor i et telt i Deir al-Balah.

– Vanligvis ville skolestart vært en dag for fest. Vi skulle ha kledd opp barna i de nye skoleuniformene og se dem drømme om å bli leger og ingeniører. I dag håper vi bare at krigen tar slutt før vi mister noen av dem, sier fembarnsmoren til Reuters i en tekstmelding.

90 prosent av skolene er ødelagt

Det palestinske utdanningsdepartementet opplyser at alle Gaza-skoler er stengt og 90 % av dem dessuten er blitt helt ødelagt eller skadet under Israels angrep mot Gazastripen siden oktober i fjor.

Israels bombing av Gazastripen er et svar på Hamas terrorangrep mot Israel for snart et år siden.

FNs palestinske hjelpeorganisasjon UNRWA, som driver rundt halvparten av Gazas skoler, har omgjort så mange av skolebygningene som mulig til krisesentre. Tusenvis av fordrevne familier har søkt tilflukt i de skolebygningene som er så intakte at det går an å oppholde seg der.

Den tapte generasjon

Begrepet «Den tapte generasjon» oppsto etter første verdenskrig. Det beskriver en følelse blant unge menn som mistet sin ungdomstid på grunn av krigen.  

I dag brukes begrepet om barn som er fratatt skolegang.

På Gazastripen er alle skoler stengt etter over 11 måneder med krig. Det betyr at rundt 677.000 palestinske barn står uten skolegang.

På verdensbasis i 2021 sto over 244 millioner barn mellom 6 og 18 år utenfor skolen.

Kilder: Reuters, Wikipedia, Redd Barna

Den tapte generasjon

– Jo lenger barna er utestengt fra skolen, jo vanskeligere blir det for dem å ta igjen det tapte. De kan bli den «tapte generasjonen», noe som gjør dem mer utsatt for å bli utnyttet, understreker UNRWAs kommunikasjonsdirektør Juliette Touma til Reuters.

Hun peker på at barn uten skolegang lettere kan bli utnyttet til barnearbeid, bli rekruttert til væpnede grupper, eller bli tvunget inn i ekteskap.

UNRWA forsøker å bøte på skadene. I forrige måned startet organisasjonen et «tilbake-til-læring-program» i 45 av krisesentrene sine. Lærerne setter opp ulike spill, drama, kunst, musikk og sportsaktiviteter for å hjelpe barna med å takle de vanskelige omstendighetene.

Nesten alle Gazas 2,3 millioner mennesker har blitt tvunget fra hjemmene sine minst én gang, og noen har måttet flykte hele 10 ganger.

Ny evakueringsordre

Mandag denne uka kom Israel med en ny evakueringsordre, denne gangen for flere nabolag og landsbyer nær Gaza by nordvest i enklaven.

Den israelske hæren advarer om nær forestående kamper etter at det ble skutt opp raketter mot Israel fra området. Flere områder er erklært som del av en «farlig kampsone» og skal evakueres, uttalte talsperson for hæren, Avichay Adraee, på X.

I en situasjon med stadig evakueringer, kamphandlinger og et dagligliv som innebærer problemer med å skaffe nok mat eller ly over hodet, må en fredelig skoledag virke som en fjern drøm for barna på Gaza.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS