Kunnskapsminister Tonje Brenna.
Foto: Amanda Iversen Orlich / NTB
Brenna ber kommunene bruke sparte penger på elevene
Kommunene har spart penger under streiken. Kunnskapsministeren oppfordrer kommunene sterkt til å bruke disse pengene på elevene.
Det er forskjellig fra kommune til kommune hvor hardt de har vært rammet av streiken. Noen kommuner har spart penger under streiken fordi lærerne ikke har fått lønn.
– Jeg oppfordrer veldig sterkt kommunene til å bruke de pengene på elevene slik at de får best mulig læring ut av skoleåret, sier kunnskapsminister Tonje Brenna til NRK.
Brenna avviser at det er mulig for regjeringen å legge penger på bordet underveis i forhandlingene.
– Det er to grunner til det. De andre organisasjonene har kommet fram til en løsning med en klausul om å reforhandle dersom noen andre kom bedre ut, så det ville ikke løst noe. Tvert imot. Dessuten er ikke vi part i forhandlingene. Vi kan ikke komme med penger, da hadde vi vært part i forhandlingene, sier Brenna.
– Hadde jeg grepet inn og gjort noe som ville åpnet de 37 andre avtalene, hadde vi vært like langt, oppsummerte Brenna i Politisk Kvarter i morges.
– Sterk overdrivelse
Elevorganisasjonen har bedt om at man etter streiken må vi få på plass en avtale om hvordan elever skal få mulighet til å ta igjen tapt læring.
Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, sa at tillitsforholdet mellom lærerne og KS har fått seg en trøkk.
– Det er alvorlig. Men det er mange lærere i dag som gleder seg til å se elevene. Sånn sett er det lys i tunnelen. Lærerne er glade i jobben, de er samvittighetsfulle folk og vil ivareta tillitsforholdet som er mellom elever, lærere, skoleledelse og foreldre, sier Handal.
Han sier at lærerne opplever det som vanskelig at arbeidsgiver ikke setter pris på dem.
Styreleder i KS sier det var en fastlåst situasjon hvor partene ikke klarte å komme til enighet. Det avviste styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
– Å knytte lønnskrav og om man får de innfridd, til at vi ikke verdsetter lærerne, er en sterk overdrivelse. Vi har gått over frontfagsramma, 3,84 mot 3,7. Det var en tydelig tilbakemelding fra vårt medlemsdemokrati, kommunene, om at det vi må se hele laget i år.
Politisk vilje
Hun sier det var et nederlag for KS at det ble tvungen lønnsnemnd.
– Det er ikke bra for KS, ikke for lærerne og ikke samfunnet.
Handal etterlyser et tyngre politisk press på hovedstyret i KS
– Det er de samme partiene som sitter med ansvaret i regjeringen som sitter med hovedvekten i styret i KS. Hadde det vært en politisk vilje, hadde dette vært mulig å løse, sier Handal.
Men regjeringen har ingen overinstruksmulighet over kommunene, sier Brenna.
– Hver eneste Ap-ordfører føler på ansvaret for hvordan man har prioritert inn mot KS. Mange synes nok det er vanskelig å prioritere grupper hvor det er viktig å rekruttere og beholde.