Standpunktkarakterer på videregående: Stort sett samme snitt som sist
Standpunktkarakterene i videregående skole har steget noe sammenlignet med før pandemien. Men endringene fra i fjor er svært små.
I flertallet av fagene er karakteren uendret fra skoleåret 2022–2023 til 2023-2024, skriver Utdanningsdirektoratet i en pressemelding.
Fra før pandemien er altså forskjellene mye større: Siden 2013–2014 har elevene gått opp en halv karakter i snitt i kroppsøving. Og sammenlignet med 2018-2019, som var det siste fulle skoleåret før pandemien, har karakteren gått litt opp i mange fellesfag.
– En av forklaringene til endring i karakterer er at det ble innført nye læreplaner i 2020. I kroppsøving er faget dreiet til å bli et mindre idrettsrettet fag, og det kan ha påvirket vurderingspraksisen, sier avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen.
Jentene får høyere karakterer enn guttene i de fleste fag, med størst forskjell i norsk og fremmedspråk. Guttene ligger på topp i kroppsøving, samt i eksamenskarakterer i en del realfag.
(©NTB)
Flere saker fra NTB
-
Elevundersøkelsen: Fortsatt høye mobbetall
Økningen i andelen elever som sier at de blir mobbet, har stanset. Nivået er imidlertid fortsatt høyt.
-
Rapport: Små skoler sliter med å finne kompetente lærere
20 til 40 prosent av skolene sliter med å få tak i lærere med riktig kompetanse. Utfordringene er blant annet størst på små skoler og i distriktene.
-
Ber videregående skoler stramme inn på mobilbruk
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) mener også videregående skoler bør stramme inn på mobilbruk, skriver Klassekampen.
-
To tenåringer mistenkt for å planlegge skoleangrep i Finland
To tenåringer under 15 er mistenkt for å ha planlagt et angrep mot en skole i Jämsä sentralt i Finland. De mistenkte hadde planer om å drepe tre personer.
-
Indonesia vil gi gratis skolemat til millioner av skolebarn
Indonesias nye regjering har startet et ambisiøst prosjekt i kampen mot underernæring med gratis mat og melk til millioner av skoleelever og gravide kvinner.