Nei til moms på bøker!
Debatt: Det er viktig at norske bøker fortsatt skrives, leses og kjøpes.
Høyre, for tiden landets største parti, har to år på rad foreslått å innføre moms på bøker i sitt alternative statsbudsjett.
Det må være lov til å stille spørsmål ved hvor klokt dette er i en tid med dyrtid på mange varer og tjenester, og hvor bøker for mange er for dyre – i hvert fall den innbundne førsteutgaven. Dessuten er det enda mer viktig å holde prisene nede i en tid da mange leser mindre – spesielt barn og ungdom. Norsk språk er også under press, særlig fra engelsk.
Da momsfritaket ble innført på slutten av 1960-tallet, var begrunnelsen at «i et lite språksamfunn som det norske er det sterke grunner for at det trykte ord skal være fritatt for den omkostningsbelastingen som en avgift vil bety for den trykte publikasjonen». Og dessuten heter det videre i Ot. Prp. nr 17 (1968 – 69) at «en eventuell avgiftsplikt kan virke hemmende for en fri opinionsdannelse og at kulturelle hensyn vil bli skadelidende.»
Dette gjelder fortsatt, etter mitt skjønn. Litteratur og språk hører sammen. Det er viktig at norske bøker fortsatt skrives, leses og kjøpes.
Til slutt: Honnør til Riksmålsforbundets leder Trond Vernegg som i landets aviser setter fokus på det han kaller å «rasere norsk språk og litteratur».