Kjære kommunepolitiker, gratulerer med valget!
Debatt: Ta en prat med en av oss i Utdanningsforbundet om bemanning i barnehagen, hverdagen for dem som jobber der, og hvilke konsekvenser den dårlige bemanningen har for barna.
Gratulerer med valget og lykke til med arbeidet som kommunepolitiker! Når det roer seg etter konstituering og folkevalgtskolering, er det fint om du slår på tråden til en av oss i Utdanningsforbundet. Vi må nemlig snakke med deg om bemanning i barnehagen, om hverdagen for dem som jobber der og om konsekvenser som den dårlige bemanningen har for barn.
Jeg er lærer og tillitsvalgt. For et par uker siden starta jeg dagen med en liten prat med en pedagogisk leder. Hun er en stolt barnehagelærer i en flott barnehage med gode kollegaer. Jeg blir alltid glad av å høre gode fortellinger fra barnehagene i kommunen min. Denne morgenen fikk jeg en fortelling fra en barnehagelærer som ikke lenger orket jobben sin. Hun beskriver et system som ikke fungerer:
- Flere ettermiddager var vi tre ansatte på 30 barn. Når mellomvakta gikk hjem, var vi bare var to igjen. Fortsatt på 30 barn.
- En periode hadde vi så få ansatte på jobb at det kun handla om å eksistere. Jeg hadde ikke tid til å snakke med de andre pedagogene. Det ble veldig vanskelige og stressende møter med de foresatte. Beskjeder og meldinger gikk oss hus forbi. Stressnivået blei skyhøyt, og jeg var helt på randen av det jeg tålte. Jeg hadde konstant dårlig samvittighet og jeg hadde mista helt kontroll på jobb.
- Mange foresatte begynte å klage på at vi ikke klarte å følge opp verken dem eller barna, slik de ønsket. Barnehagen måtte korte ned åpningstida i flere uker. Den kortere åpningstiden gjorde ting litt bedre for oss, men de foresatte ble ikke akkurat superfornøyde – særlig fordi dette var før jul.
- Stressnivået gjorde at kroppen min sa stopp, selv om jeg etter over tjue år i jobb, aldri har hatt langtidsfravær.
Som tillitsvalgt må jeg si: Slik skal ingen ha det på jobb. Og hva skjer med barna i disse barnehagene? Med så lav bemanning kan jo ikke barnehagelærerne bruke utdanningen sin til å lage gode opplegg for barna. Det går utover språkarbeid, sosialisering og undring. Det er jo utrolige mengder som skal læres i løpet av barnehageåra. Det er derfor barnehagelærerutdanning er minst tre år.
Hvilken hverdag gir vi barna i en barnehage med for liten bemanning? Hva skjer med Ole på tre år når han kun er en av 30, og ikke bare familiens opplagte midtpunkt? Hvordan ville jeg reagert hvis jeg oppdaga at jeg hadde mine barn i en slik barnehagevirkelighet?
Foreldreundersøkelsene i barnehagene i kommunen min har vært gode i årevis. De foresatte er i all hovedsak veldig fornøyde med barnehagen. Enkelte har vært litt kritisk til matserveringa, eller mangelen på matservering, men utover det er det få kritiske spørsmål. Altså kunne en tro at denne fortellingen er et unntak, men det er den ikke. Denne henvendelsen var slett ikke unik. Vi får mange slike telefoner hver måned. Jeg tror barnehagene strekker seg ekstremt langt for å skjule effektene av lav bemanning, og strikken er i ferd med å ryke mange flere steder enn i denne barnehagen.
Høyt sykefravær
Sykefraværstallene i barnehagene landet rundt er høye. Vesentlig høyere enn i arbeidslivet ellers. Forsøksordninger knyttet til bemanningsøkning rundt i landet, viser uten unntak at høyere bemanning gir lavere sykefravær. Det viser meg at det er to parter som taper på effektiviseringen av barnehagesektoren, de ansatte slites ned og ut, og barna får ikke det tilbudet de har krav på.
Jeg frykter at effektene på lang sikt
vil bli ganske skumle. Vi kan jo ane at antallet barn og unge som faller
utenfor, stiger. Jeg vil hevde at hvis vi feiler med ressursbruk allerede i
barnehagen, vil det kun føre til høyere kostnader på sosialbudsjettet i åra
framover. Enkelt sagt vil det være klokt for en kommune å investere i barnehage,
framfor å bruke årevis på brannslukking i etterkant.
Jeg vet at våre barnehager har masse flotte ansatte, og barn som har gode dager og lærer masse. Jeg beundrer dem som krummer nakken og prøver igjen i barnehagene våre, til og med på tross av at de har brent seg tomme en gang eller to. Vi trenger dem alle sammen, vi trenger mange flere av dem. Hvis vi har flere ansatte, rekker vi å bygge med legoklossene, i stedet for å bare løpe på dem.
Nå er du en av de ansvarlige for kommunale barnehager og vi trenger noen som er klare til å ta tak i problemene. Det er på høy tid at barnehageeiere og politikere ikke bare bygger barnehageplasser og reduserer priser, men også bygger opp dem som jobber der. Det er de ansatte i barnehagene som bygger framtida, da er det lurt å høre på dem. Ta en prat med en av oss i Utdanningsforbundet, så hjelper vi deg med hva som er viktig i din kommune. Ekspertene er kun en telefon unna.
Vi snakkes, da!