Illustrasjonsfoto: Mostphotos
Lærere kan bli beordret til å være sensorer
Kommuner som sliter med å skaffe nok sensorer til vårens eksamen på 10. trinn, sier de vurderer å beordre lærere til jobben.
Over hele landet har kommuner og fylkeskommuner slitt med å skaffe nok sensorer til vårens eksamener.
1. mars gikk fristen ut for lærere å melde seg til sensoroppdrag. Kommuner som fortsatt mangler sensorer vurderer nå om de må beordre lærere til jobben.
Skolesjef i Indre Østfold, Nicolai Aas, oppgir til Smaalenenes avis at de stadig mangler om lag 30 sensorer. I første omgang har de gitt rektorene ny frist for å få tak i flere lærere som melder seg frivillig. Dersom de ikke kommer i mål sier Aas at lærere likevel kan bli nødt til å ta oppdraget.
– Det er aldri heldig å måtte beordre lærere, men vi håper på forståelse for at vi må gjennomføre eksamen, sier han.
Leder i lokallaget i Utdanningsforbundet, Ingunn Solheim Tveten, sier til avisen at hun har stor forståelse for at lærere ikke ønsker å være sensor i år. Hun sier at mange lærere ikke ønsker å strekke seg utover sine ordinære arbeidsoppgaver etter at fjorårets streik endte i tvungen lønnsnemnd.
– Dette bør være et tydelig signal både til lokale og sentrale politikere, og noe å ta med seg inn i årets lønnsoppgjør, sier Tveten som samtidig understreker at forbundet ikke står bak noen form for aksjon.
Mangler fortsatt mange
Også i Bergen vurderer de om de må pålegge folk sensoroppdrag. Der mangler de, ifølge TV2, omkring 100 sensorer for å kunne gjennomføre eksamen i grunnskolen denne våren.
– Det ligger innenfor mulighetsrommet å beordre eller pålegge folk dette, ja, sier skolesjef Frode Nilsen til tv-kanalen.
I Stavanger ser de på muligheten for å gjøre endringer for å kunne avvikle eksamen.
– Frem til nå har det vært en frivillig ordning å være sensor, men nå vurderer Stavanger kommune å gjøre strukturelle endringer for å kunne avvikle eksamen. Det kan bety at lærere kan bli pålagt å være sensor, sier skolesjef Jørn Pedersen til avisa Stavanger Aftenblad.
Stavanger mangler om lag 60 sensorer, som utgjør 30 prosent av behovet. Også i Trondheim har de kun en tredjedel av antallet sensorer de trenger til muntlig eksamen i grunnskolen.
Utdanningsdirektoratet opplyser at de har bedt om en oversikt over sensorsituasjonen i kommunene fra statsforvalterne, med frist fredag denne uken.
«Vi vil likevel ikke vite med sikkerhet om det blir sensormangel, før sensorene har takket ja eller nei til oppnevningsbrevet», opplyser Udir i en epost.